Konference VV: Pokud neprosadíme protikorupční strategii, zvážíme účast ve vládě

Praha - Za zavřenými dveřmi začala dnes dopoledne v Praze dvoudenní ideová konference vládních Věcí veřejných. Nemáme za sebou kmotry, nepodíleli se na cinknutých zakázkách, řekl delegátům v úvodu stranický předseda a ministr vnitra Radek John. Ministr dopravy Vít Bárta dále rezignoval na funkci stranického volebního manažera, jeho místa prakticky zaujala poslankyně Karolína Peake. Účastníci konference se rovněž usnesli na tom, že pokud VV neprosadí do konce roku 2011 ve vládě protikorupční strategii, strana zváží setrvání v koalici s ODS a TOP 09. Předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí podotkla, že ačkoli zazněla spousta kritiky, členové strany stojí za předsedou Johnem i za celým stranickým vedením. Podle stránek Věcí veřejných přijelo na konferenci Věcí veřejných 140 hlasujících delegátů.

Na usnesení, které předložila předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí, ohledně prosazení protikorupční strategie se delegáti ideové konference shodli jednomyslně. Prosazena má být protikorupční strategie, jak ji obsahuje koaliční smlouva a programové prohlášení kabinetu. „Boj proti korupci byl a je klíčovým bodem programu VV,“ stojí dále v usnesení. Ministr vnitra a předseda VV Radek John předloží protikorupční opatření na jednání kabinetu v polovině prosince. Jde podle něho o 57 bodů. Podle Kočí se budou podle těchto opatření upravovat některé zákony. Právě tyto předlohy by měly být schváleny vládou do konce roku 2011. Kočí soudí, že pokud by situace, o kterém se píše v usnesení, nastala, s vystoupením VV z vlády by museli souhlasit v internetovém hlasování registrovaní stoupenci strany.

Kočí měla v rukávu i tvrdší usnesení

Kočí předložila i usnesení, které bylo poněkud tvrdší. Psalo se v něm pouze o Johnovi, bylo bez termínu, ovšem hovořilo o odchodu z kabinetu bez toho, že by VV takovou věc zvážily. Nakonec se o něm nehlasovalo, předkladatelka dala přednost formulaci, která byla schválena. O možném vystoupení z vlády hovořil v proslovu kromě Kočí také poslanec Otto Chaloupka. Uvedl, že strana by se k tomu měla odhodlat v případě, že v kabinetu neprosadí své hlavní požadavky. „Bylo by to přijatelnější než zradit voliče,“ řekl Chaloupka. Za největší problém koalice označil ODS, která podle něho nejedná s VV jako s partnerem.

VV ráno diskutovaly za zavřenými dveřmi

Věci veřejné hledají na ideové konferenci cestu jak dál. Po úspěšných jarních sněmovních volbách totiž strana v podzimních senátních a komunálních volbách propadla. Základním pilířem pro ně zůstává boj proti korupci. Nejmenší vládní strana chce také suverénněji prosazovat svůj program v koalici s ODS a TOP 09 s důrazem na sociální reformy.

Sál, v němž Věci veřejné jednají, pečlivě hlídala už v předsálích ochranka. Její členové nepustili těsně před zahájením konference do místnosti ani fotografy. Do novinářských prostor byl slyšet jen Johnův projev. V něm také uvedl, že zasedání je uzavřené, aby si delegáti vyříkali věci, jak jsou. Potom už zvuk utichl a informace šlo získávat jen z webu strany. John podle něj například prohlásil, že „ministerstvo vnitra nemělo od 14. června, kdy jsem tam, jeden jediný průšvih“.

Věci veřejné rovněž podle Johna zatím vycházely koaličním partnerům vstříc a podporovaly úsporná opatření. „Teď přicházejí na pořad naše body. Jsme zavázáni sebevědomě prosazovat body, kvůli kterým jsme šli do koalice,“ řekl šéf VV. Strana zatím prosadila zvýšení platů učitelů. Nyní se chce zasadit o to, aby byly chystané reformy důchodového systému a zdravotnictví sociálně citlivé. „Měli bychom být suverénnější v prosazování našeho programu,“ uvedla také místopředsedkyně VV Karolína Peake. Dění na dopolední uzavřené části ideové konference charakterizovala jako „zdravé vyříkávání si emocí a dojmů“. V důchodové reformě mají VV vlastní koncept, který se liší od modelu, o kterém hovoří ODS a TOP 09. Představu zdravotnické reformy budou VV teprve chystat.

Věci veřejné se zaměří i na budování vlastní struktury

Na přetřes již přišlo rovněž téma stranického managementu a stranické struktury jako takové. Jelikož se strana stala vládní stranou a nabrala řadu osobností, měl by se tak podle mnohých straníků právě stranický aparát více zprofesionalizovat. Polovina členských příspěvků by se rovněž měla vracet do jednotlivých stranických organizací.

Podle místopředsedkyně Kateřiny Klasnové není strana dost ukotvená na komunální a regionální úrovni. Do konce ledna vznikne pracovní skupina, která má navrhnout změnu stanov a strukturu vytvořit. V jejím čele stane Peake, členy budou zástupci všech krajů. Změna v organizaci má stranu posílit do krajských voleb za dva roky. Kandidáty na hejtmany vyberou VV opět v přímé volbě, schváleni budou do konce příštího roku.

Bárta rezignoval na funkci volebního manažera

Peake tak prakticky převezme roli ministra dopravy Víta Bárty, který dnes rezignoval na místo volebního manažera. Bárta řekl, že kvůli činnosti na ministerstvu práci dovnitř strany zanedbal. „Vznikla nová silná persona se zásadní odpovědností za budoucnost strany,“ řekl na adresu Peake Bárta, jenž je často považován za skutečného vládce VV.