Havlín zaplatil kauci a je na svobodě

Praha - Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová propustila z vazby soudce Ondřeje Havlína, který čelí obvinění z korupce. Bradáčová přistoupila na Havlínovu nabídku peněžité záruky. Soudce musel odevzdat pas a má zákaz vycestovat ze země.

„Jeden z důvodů vazby pominul, trvá jen důvod předstižný,“ vysvětlila Bradáčová, proč soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 pustila na svobodu. Předstižným důvodem vazby je obava, že bude obviněný pokračovat v trestné činnosti. Havlín byl ve vazbě od února.

Výši kauce Bradáčová neupřesnila. Podle trestního řádu se výše peněžité záruky určí s přihlédnutím k osobě a majetkovým poměrům toho, kdo kauci nabízí, a s přihlédnutím k povaze trestného činu. Minimální výše kauce je 10 000 korun. V případě, že obviněný uprchne, páchá další trestnou činnost nebo se nedostaví k úkonům trestního řízení, kauce propadá státu.

Studio ČT24: Soudce Havlín byl propuštěn na kauci (zdroj: ČT24)

Havlín čelí společně s dalšími pěti lidmi obvinění z nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle dostupných informací údajně zahlazovali za úplatky trestné činy v dopravě. Havlínovo obvinění navíc policie rozšířila i o nedovolené ozbrojování.

Peníze mu nosili v katalozích

„Policie odposlouchávala Ondřeje Havlína několik měsíců. Instalovala skrytou videokameru do jeho kanceláře a nahrávala celý proces, kdy za ním chodil advokát a vymýšleli spolu postup, jak zahladit trestné činy v dopravě a podobně,“ uvedl ve Studiu ČT24 redaktor Jiří Hynek. Dodal, že úplatky nosili Havlínovi advokátní koncipienti v katalozích cestovních kanceláří. Havlín byl totiž známý tím, že rád cestoval, a katalogy cestovek tak nebudily pozornost.

Havlín nemůže až do vynesení rozsudku do taláru

V souvislosti s trestním stíháním zprostil ministr spravedlnosti Havlína dočasně funkce soudce, a to až do pravomocného ukončení trestního stíhání. Také na něj podal kárnou žalobu, ve které navrhl, aby byl z funkce soudce odvolán.

„Beru toto rozhodnutí na vědomí. Dočasné zproštění výkonu funkce soudce u pana Havlína trvá až do pravomocného ukončení trestního stíhání a platná je i kárná žaloba, kterou navrhuji jeho odvolání z funkce soudce,“ komentoval ministr spravedlnosti Blažek dnešní krok Bradáčové.

Havlín v minulosti odešel z justice do diplomacie, kde jeho působení provázelo několik skandálů. Návratu do taláru se domohl žalobou.

Vydáno pod