Exstudenti se nemusejí omlouvat někdejšímu učiteli-komunistovi

Brno – Trojice někdejších studentů Vysokého učení technického v Brně se nemusí omlouvat za kritické výroky na adresu bývalého pedagoga Jana Snášela. Krajský soud v Brně tak rozřešil spor, který se táhne od listopadu 1989. Snášel tehdy působil jako předseda základní organizace KSČ a trojice studentů ho nařkla z kariérismu a zneužívání politického postavení. Podle Snášela tím došlo k jeho občanské újmě.

Brněnský soud dnes zprostil trojici studentů viny, čímž zrušil rozsudek prvoinstančního soudu Zamítl tak žalobu, kterou Snášel podal už v roce 1991. Nyní zváží případné dovolání k
Nejvyššímu soudu.

„Nejdříve počkám, až dostanu rozsudek v písemné podobě, a poté se rozhodnu o dalším postupu. Nechápu však, jak může soud vydat zcela odlišné stanovisko, když soudy už několikrát předtím rozhodly opačně,“ řekl novinářům Snášel.

Tehdejší studenti naopak rozsudek přivítali. „Akorát je smutné, že je to po tak dlouhé době. Měl padnout hned v roce 1991. Pro nás teprve teď skončila stávka z roku 1989,“ řekl Martin Laštovička a doufá, že další soudní martyrium už se konat nebude. Kvůli délce řízení trojice dokonce podala žalobu na stát.

Z trojice bývalých studentů se dostavil pouze Martin Laštovička (vpravo)
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Laštovička, Jiří Slezák a Josef Hirnšal byli v listopadu 1989 představiteli stávkového výboru. Na nástěnku vyvěsili prohlášení namířené proti Snášelovi, který se jako šéf stranické buňky aktivně stavěl proti demokratickým změnám. V prohlášení jeho chování označili za arogantní, kariéristické a demagogické. Když dostal Snášel v prosinci 1990 ve škole výpověď, tvrdil, že prvním impulzem pro ni byly právě akce studentů vedené proti němu.

Kauzu řešil i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který kritizoval délku soudního řízení. U Městského soudu v Brně se před časem začal případem zabývat jiný soudce. Trojice architektů už v minulosti opakovaně uvedla, že se Snášelovi v žádném případě nehodlá omluvit. Považovali by to za znevážení výsledků společenských změn po roce 1989.