Miliardové laserové centrum našlo vlivného spojence v USA

Praha – Američané dodají do špičkového vědeckého centra ELI Beamlines, které vzniká v Dolních Břežanech, jeden ze čtyř unikátních laserů. Laserový systém L3 bude součástí dosud nejvýkonnějšího laseru na světě, cena technologie se vyšplhá na 1,1 miliardy korun. Na jejím vývoji začal tuzemský vědecký tým spolupracovat s prestižní kalifornskou laboratoří, a součástí mezinárodního týmu v Dolních Břežanech tak budou i Američané.

„Jednání byla poměrně zdlouhavá a obtížná, protože se jedná o dodávku naprosto unikátní technologie, něčeho, co na světě ještě neexistuje,“ řekl k laseru ze Spojených států výkonný ředitel ELI Beamlines Vlastimil Růžička.

Vedení ELI v současnosti čeká na předložení nabídky americké strany. Vědci zařízení zkonstruují v Kalifornii ve spolupráci s laserovou laboratoří Lawrence Livermore National Laboratory. Následně se rozebere a převeze do nové haly v Dolních Břežanech. Vše by podle smlouvy mělo proběhnout do tří let.

Místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Miroslava Kopicová: „Máme celou řadu skvělých vědců, kteří pracují v zahraničí. Čím víc výzkumných center postavíme, tím víc budeme atraktivní pro tuto komunitu v mezinárodním kontextu. Potřebujeme, aby naši lidé postoupili ve svých příjmových kategoriích výše, nejde jen o peníze ale o celý způsob života.“

Hlavními přínosy superlaseru ELI bude výzkum léčby rakoviny, lékařského zobrazování a diagnostiky. Jeho výkon by měl být až stokrát větší, než jaký mají nynější největší podobná zařízení. Podle Růžičky se však dá laserové centrum využít i pro řadu jiných oborů, právě díky kombinaci laserových technologií. Experimenty zde budou moct provádět například fyzici, chemici, biologové včetně průmyslových firem.

Na mezinárodní úrovni stojí v čele konsorcia jeden z nejvýznamnějších laserových fyziků současnosti Wolfgang Sandner; dnes řekl, věří, že se ELI stane „mekkou laserového výzkumu“ v mezinárodním kontextu. Centrum podpořil i velvyslanec USA v České republice Norman Eisen, ocenil spolupráci s Českou republikou a Spojenými státy, mezinárodní renomé české vědy a výzkumu i v souvislosti s dalšími novými tuzemskými vědeckými centry.

Projekt ELI:

Břežanské centrum ELI je součástí evropské výzkumné infrastruktury, která čítá 48 již stojících nebo vznikajících pracovišť, žádné z nich však není na území nových členských států EU. Výzkumné centrum je největším vědeckým projektem v České republice a dokončeno by mělo být v roce 2017. Celkové náklady včetně vybavení pak dosáhnou téměř sedmi miliard korun.

Na přípravných pracích projektu se podílely čtyři desítky institucí ze 13 členských států Evropské unie, a předseda Akademie věd Jiří Drahoš projekt v této souvislosti označil za „panevropský“. Kromě českého laserového centra vyrůstají ještě dvě další v Maďarsku a Rumunsku.

Stavba českého centra by měla být hotova do roku 2015. Areál za 1,5 miliardy korun bez DPH postaví sdružení firem Metrostav, OHL ŽS a VCES. Firmy se spojily právě pro tuto zakázku a uspěly v dvoukolovém konkurzu. Rozhodla nejnižší nabídnutá cena.

Brífink k zakázce na výstavbu superlaseru v Dolních Břežanech (zdroj: ČT24)