MPSV podpoří sociálně potřebné uspořenou půlmiliardou

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí rozdělí mezi poskytovatele sociálních služeb půl miliardy korun. Na tiskové konferenci to oznámila ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09) s tím, že se jedná o úspory, které resort dokázal nalézt ve svém rozpočtu. Finanční injekce má alespoň zčásti sanovat kritický stav mnohých neziskových organizací, které o sociálně oslabené skupiny obyvatel pečují. Šéfka resortu během tiskové konference připustila i konec kritizovaných sKaret.

„Mám pro vás dobrou zprávu. V nejbližší době budeme moci rozdělit mezi neziskové organizace a další poskytovatele sociálních služeb půl miliardy korun,“ oznámila ministryně Müllerová s tím, že finance ministerstvo nalezlo ve svém rozpočtu. „Využívali jsme jak nespotřebovaných prostředků z loňského roku, tak i stávajících provozních prostředků.“

Peníze by se k potřebným měly dostat v průběhu července, částka ovšem přesto není dostatečná, protože neziskové organizace a další instituce pečující o sociálně slabé skupiny obyvatel požadují na svůj chod více než miliardu. „Naše financování je postaveno na vícezdrojovém financování a teď je prostor pro další donátory, kteří by se chtěli zapojit do dalšího financování peněz do sociálních služeb,“ řekla Müllerová.

„Jsme si vědomi toho, že samozřejmě neuspokojíme úplně stoprocentně všechny požadavky, ale i ze zkušeností z minulých let víme, že tímto dofinancováním zabezpečíme přežití,“ dodal ředitel ministerského odboru sociálních služeb Petr Hanuš.

Peníze pro sociální služby? Letitý problém

Problémy s financováním sociálních služeb se táhnou už léta. Dotace od státu se totiž rok od roku snižují. V roce 2008 činily 8,2 miliardy korun, v roce 2009 už jen 7,4 miliardy. O rok později klesly o dalších 600 milionů korun. V roce 2011 se rozdělilo jen 6,2 miliardy. Pro letošek poskytovatelé původně usilovali o 10,3 miliardy korun. Podle krajů jim mělo stačit o dvě miliardy méně.

Letos na služby pro seniory, postižené a další potřebné ministerstvo rozdělilo 6,05 miliardy korun, což je částka o 360 milionů korun nižší než v loňském roce. Důvodem finančního poklesu byly úspory. Provozovatelé si ovšem stěžovali na nedostatek financí a varovali, že budou muset své služby potřebným omezit či uzavřít.

Právě kvůli soustavnému snižování státních příspěvků označuje opozice pomoc za nedostatečnou. „Je to pouze část toho, co vláda dluží,“ podotknul místopředseda ČSSD a někdejší ministr práce Zdeněk Škromach. „Za poslední léta jsou to téměř tři miliardy každým rokem, o které tato vláda zkrátila sociální služby, a tyto výdaje se musí řešit z jiných zdrojů, většinou z rozpočtů krajů. Půlmiliarda je jen částečnou splátkou.“

Sociální služby měly řešit kraje. Ministerstvo navrhuje roční odklad

Od příštího roku by se o financování sociálních služeb měly namísto ministerstva starat kraje; podle Müllerové ale ani krajské úřady ani poskytovatelé sociální pomoci nejsou na tuto situaci připraveni, a na vládě proto navrhne roční odklad. „Existuje dohoda mezi poskytovateli, kraji a doufám, že i napříč politickým spektrem, že by se účinnost tohoto paragrafu měla posunout,“ podotkla Müllerová.

K 1. lednu příštího roku by potom ministerstvo chtělo spustit nový a přehlednější model poskytování sociálních služeb, který by – za předpokladu, že se osvědčí – mohly kraje pro potřeby své dotační politiky v budoucnu převzít.

Vydáno pod