Zákaz vstupu do hospod pro mladistvé po šesté večer? Plán se rodí na Úřadu vlády

Praha - Vláda se inspirovala ve Velké Británii a dolaďuje revoluční záměr: mladiství by podle něj nesměli po šesté hodině večer do podniků, kde se pije alkohol. Píšou to dnešní Lidové noviny. Ambiciózní plán není podle listu bez šancí a líbí se i odborníkům. Většina politiků ho ale vidí jako krajní řešení. Zatím upřednostňují důslednější vymáhání trestů za nalévání alkoholu nezletilým.

Zákaz vstupu mladistvým po 18. hodině! Cedule s tímto nápisem by se už brzy mohly objevit ve všech tuzemských restauracích, hospodách, barech či kavárnách. Experti na boj proti závislostem plánují, že by po britském vzoru zatrhli mládeži, aby v pozdních hodinách popíjela v barech. „Chci to tlačit k tvrdé variantě. V Česku je totiž jen málo míst, kde nezletilým nenalijí,“ prohlásil Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor.

Petr Nečas:

„Problém užívání alkoholu mladými je u nás podceňován.“

Radikální idea přichází v době, kdy má vláda krátce před schvalováním protidrogového akčního plánu: tedy strategického materiálu, který určí trendy v potírání alkoholismu či kouření marihuany pro příští dva roky. Ambiciózní plán není bez šancí. Nápad se líbí premiéru Nečasovi i odborníkům. „Byl by to užitečný kamínek do mozaiky nutných kroků,“ podotkl primář protialkoholní léčebny v Bohnicích Karel Nešpor.

Petr Gazdík, TOP 09:

„Iniciativu vítám. Společnost musí jasně deklarovat, že je k dané věci netolerantní. Dosud u nás neexistují relevantní sankce.“


Na nápravě nefungujících sankcí slibuje pracovat i ministr vnitra Radek John. „Považujeme za alarmující průzkumy, které ukazují na vysokou konzumaci alkoholu mezi mladistvými, od alkoholu je blízko k nelegálním drogám,“ prohlásil mluvčí Pavel Novák.

Barmanka
Zdroj: ČT24