Okamurovy novely chtějí „posvítit“ na lichvu a sociální bydlení

Praha – Senátor Tomio Okamura prostřednictvím poslanců Radima Fialy (nezařazený, dříve ODS) a Davida Kádnera (VV) prosazuje zpřísnění podmínek pro poskytování bydlení v sociálně vyloučených lokalitách. Příspěvky na bydlení by podle nich měly mít pevný strop podle obvyklých cen v daném místě, nájemci by měli povinnost užívat byt podle hygienických a stavebních požadavků. Druhá novela, připravená do sněmovny, má přesněji definovat situace, které lze považovat za lichvu.

Obě představené novely se týkají zákona o pomoci v hmotné nouzi a zákona o spotřebitelském úvěru. „Náš návrh reaguje na stávající negativní praxi zneužívání sociálních dávek v hmotné nouzi,“ zmínil Okamura. Do zákona chce prosadit zastropování výše příspěvků dle obvyklých cen a jasná pravidla, jak mají nájemci s byty nakládat. „Především v sociálně vyloučených lokalitách například v Ústeckém kraji totiž dochází ke zneužívání lichváři, kteří parazitují na problémech tím, že zvýší nájmy už tak sociálně vyloučených jako příjemců sociálních látek,“ dodal senátor.

Podle něho jsou nájemci kvůli zvýšení poplatků za bydlení donuceni půjčovat si peníze, které nemohou splatit. „Kromě toho jsou stávající situací negativně ovlivněni další lidé žijící v takové lokalitě. Stávající situace má dopad i na stát, protože je rozpočet neúměrně zatěžován výplatami dávek na ubytování,“ uvedl Okamura na tiskové konferenci.

Maximální úrok má ochránit sociálně slabé, tvrdí zákonodárci

Druhá předkládaná novela navrhuje požadavek maximálního přípustného komerčního úroku. Tím by podle Okamury měl být potlačen časný výskyt lichvy. „V současnosti sice existuje trestní zákon, který definuje lichvu, ale bohužel nestanovuje vůbec konkrétně, kdy se půjčka mění v lichvu,“ dodal. Návrh má podle názoru zákonodárců oslabit vliv podnikatelů, kteří vydělávají na nouzi sociálně slabých.

Tomio Okamura na severu Čech
Zdroj: ČT24

Okamura spolu se svými kolegy návrh zákona diskutoval s několika starosty zejména na Šluknovsku. „Vítáme tuto legislativní iniciativu a věříme, že nebude poslední. Plně podporujeme tuto snahu o prosazení změny zákona. Týká se to podnikání v sociálním bydlení, které je příčinou sestěhovávání nepřizpůsobivých lidí do určitých lokalit. Je to značný problém,“ komentoval starosta Varnsdorfu Martin Louka.

Okamura také naznačil, že v budoucnu by se chtěl na poslance obrátit s dalšími návrhy v podobě plošného zákazu výherních automatů. Dalším plánem je omezení sociálních dávek v případech, kdy dítě nebude splňovat povinnou školní docházku nebo docházet na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři.

Situaci v českých ubytovnách kritizují neziskové organizace, mluví se o obchodu s chudobou. Za nejméně kvalitní bydlení se mnohdy nejvíce platí. Zda zákonodárci se svými nápady neutěšený stav vyřeší, si organizace jisté nejsou.

Okamurův Úsvit čeká na registraci

Senátor a podnikatel podal ministerstvu vnitra žádost o registraci hnutí Úsvit přímé demokracie, s nímž chce zasáhnout do nadcházejících parlamentních voleb. Hnutí nemá být standardní politickou stranou a nemá prý ani vládní ambice. Podle Okamury se bude snažit prosadit ústavní změny směrem k přímé demokracii. „Tyto základní změny ústavy řeší základní bolesti našeho politického systému, tedy chronickou nestabilitu koaličních vlád, nezodpovědnost politiků, stranické oligarchie a korupční propojení exekutivy s podnikatelskou sférou,“ prohlásil Okamura.

Brífink poslanců Kádnera a Fialy a senátora Okamury (zdroj: ČT24)