HLAVNÍ FAKTA: Již sedm mrtvých, na Slapech 50letá, v Praze 20letá voda

Praha - Červnové povodně si vyžádaly už sedm obětí. Hasiči dosud evakuovali přes sedm tisíc lidí, nejvíce v Ústeckém kraji a ve středních Čechách. Vltava bude v hlavním městě kulminovat nad ránem, další evakuace tak nejsou vyloučeny; podle premiéra Petra Nečase totiž bude potřeba výrazněji upustit Vltavskou kaskádu, Slapská přehrada před devátou překonala padesátiletou vodu, Praha dvacetiletou. ČT24 situaci neustále sleduje, odkazy na všechny důležité informace najdete níže v tomto článku.

  • Povodně napříč republikou OBRAZEM

Zatím poslední obětí je žena, kterou v průhonickém parku usmrtil padající strom, pravděpodobně podmáčený. Zemřel také energetik, který odpojoval elektřinu v zaplavené trafostanici v Cerhenicích na Kolínsku. 69letý muž z Plzeňska pak spadl do odtokové roury kanálu, kde utonul. Další obětí je 82letý muž, kterého našli v korytě Janovského potoka v Mokřanech na Benešovsku. Záchranáři také v neděli v Trutnově vylovili z Úpy tělo muže a další dva lidé zemřeli ve zřícené podmáčené chatě v Třebenicích u Prahy. Dalších pět lidí policie pohřešuje.

Hladiny řek v několika krajích začaly během dne klesat. Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, ale stále platí na desítkách míst. Vltava v Praze by měla kulminovat zítra ráno, totéž dolní tok Labe ve středu

Prezident Miloš Zeman k boji s velkou vodou přispěje povoláním šedesáti členů Hradní stráže. Premiér Petr Nečas (ODS) dnes navštívil Slapskou přehradu, v podvečer uvedl, že Vltavská kaskáda bude muset výrazněji upustit zadržovanou vodní masu, dolním tokem Vltavy by se mohlo valit až 3 300 kubíků. Premiér rovněž přislíbil další finanční pomoc, pokud bude potřeba. 

Hlavní hygienik Vladimír Valenta varuje obyvatele oblastí postižených záplavami před používáním vody z místních vodovodů. Varování platí zejména pro Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Tisíce domácností jsou bez proudu, energetici preventivně odpojují rozvodové trafostanice. Nejhorší situace je ve středních Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jejích pražských přítoků - Botiče a Rokytky.

Pojišťovny mají již nahlášeny následkem velké vody tisíce škod v řádu stovek milionů korun. Škody dále porostou, odhady jdou do miliard.

  • Aktuální informace o stavech jednotlivých řek můžete sledovat zde.
  • Aktuální výstrahu ČHMÚ sledujte zde.
  • Aktuální informace o dopravních uzavírkách najdete na www.dopravniinfo.cz.
  • Informace o uzavírkách na železnici najdete zde.
  • Aktuální dopravní uzavírky najdete zde.

Máte-li jakékoliv informace, postřehy, fotografie nebo videa z postižených míst, můžete jimi přispět do Krizové mapy Česka, kterou Česká televize spustila.