Povodně - den třetí. Osmá oběť a hrozba pro sever

Praha - Česko dál sužují povodně, které si již připsaly nejspíš osm obětí. Záchranáři z řeky Malé Labe ve Strážném na Trutnovsku dopoledne vytáhli tělo mrtvého člověka. Ohrožení přetrvává asi na 35 místech českých řek. V jižních a středních Čechách se situace zlepšuje. Nepříznivý výhled panuje na Labi, kulminovat má zřejmě ve středu po poledni. Na popud ministra zemědělství Petra Bendla dokončilo Povodí Vltavy k dnenšním 18:00 postupné snižování odtoku z Vltavské kaskády o 400 metrů krychlových za sekundu. Snížení by mohlo zmírnit problémy v Mělníku, kde platí extrémní stupeň ohrožení, a v Ústí nad Labem. Se stejným záměrem snížila odtok Nechranická přehradě na Ohři o 50 metrů krychlových za vteřinu. Celkem už hasiči v ČR evakuovali přes 8 tisíc lidí. Déšť mezitím v Česku ustává a přesouvá se na Moravu. ČT24 situaci neustále sleduje, odkazy na všechny důležité informace najdete v tomto článku.

Déšť z Čech odchází na severní Moravu: Do středečního rána v Čechách napadne jen do pěti milimetrů srážek. V Jeseníkách a Beskydech ale naprší až 35 milimetrů, ve středu dalších 20.

V Zálezlicích na Mělnicku se v noci protrhla část nedokončené hráze a voda zaplavila několik desítek stavení. Velká voda tady už ale kulminovala, zaplavena zůstala většina části Kozárovice a třetina Zálezlic. Nejhorší situace je na dolním toku Labe - Labe v Ústí by mělo kulminovat ve středu po obědě.

Vltava už v metropoli podle vodohospodářů kulminovala. Nejvyššího průtoku dosáhla v 6 hodin ráno, kdy jí protékalo 3 210 metrů krychlových vody za sekundu. Některé pražské městské části už začaly s likvidací následků velké vody. Policie kvůli záplavám posílila hlídky, v ulicích má asi tisíc lidí. Kvůli vandalům Praha vydala zákaz přístupu k povodňovým bariérám. Kriminalisté zaznamenali čtyři případy rabování v souvislosti s povodněmi, dva ve Středočeském kraji, jeden v Praze a jeden v Ústí nad Labem, kde se nezletilá dívka pokusila vloupat do prázdného bytu po evakuaci.

Co nelze přehlédnout:

Premiér Petr Nečas slibuje okamžitou pomoc v nouzi: Při prohlídce zatopených Zálezlic oznámil, že v letošním státním rozpočtu jsou již nyní vyhrazeny čtyři miliardy korun na odstranění následků ničivých záplav v obcích a městech.

Mobilní sítě v Česku fungují bez problémů - v oblastech postižených záplavami operátoři podle potřeby zvýšili kapacitu. Tisíce domácností v Čechách ale stále zůstávají kvůli povodním bez dodávek elektřiny. V evakuovaných oblastech jsou uzavřeny i hlavní uzávěry plynu.

Většinu českých krajů trápí velká voda od neděle, v noci na dnešek kvůli nim hasiči nejčastěji zasahovali v hlavním městě a ve středních Čechách. Škody podle odhadů půjdou do miliard.

Povodně dělají škody i v zahraničí. V bavorském Řezně bylo vyhlášeno varování před živelní pohromou. Dunaj by měl překonat 130leté maximum a zaplavit několik ulic.

  • Aktuální informace o stavech jednotlivých řek můžete sledovat zde.
  • Aktuální výstrahu ČHMÚ sledujte zde.
  • Aktuální informace o dopravních uzavírkách najdete na www.dopravniinfo.cz.
  • Informace o uzavírkách na železnici najdete zde.
  • Aktuální dopravní uzavírky najdete zde.

Máte-li jakékoliv informace, postřehy, fotografie nebo videa z postižených míst, můžete jimi přispět do Krizové mapy Česka, kterou Česká televize spustila.

Vydáno pod