Klaus jmenoval nové profesory, podle něj jich je ale příliš mnoho

Praha - Na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol dnes prezident Václav Klaus jmenoval 76 nových profesorů. Titul obdrželi akademici z pražských i moravských vysokých škol napříč obory. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) by si profesoři měli být vědomi své odpovědnosti, kterou mají v postavení vzdělanostní elity. Ve svém krátkém projevu také naznačil, že české školství čeká nelehké období plné reforem a že bude nutné redukovat celou síť škol.

Prezident dlouhodobě kritizuje růst počtu vysokých škol a jejich studentů. Tento fakt totiž podle něj snižuje úroveň univerzitního vzdělání a vede k „naprostému znekvalitnění vysokých škol“. To se podle něj projevuje i rostoucím počtem nových profesorů. Rozmělňování vzdělání a kvalifikace je podle Klause jeden z největších defektů naší doby.

Václav Klaus

„Když dvakrát až třikrát za rok dostanu takovouhle hromadu, abych podepsal osmdesát nových univerzitních profesorů, tak vždycky zesinám hrůzou a táži se, jestli je možné, že prostě od června do listopadu se u nás urodilo osmdesát nových univerzitních profesorů, a jsem si stoprocentně jist, že nikoliv.“

O profesuru se může ucházet člověk, který už má docentský titul a prokáže odpovídající kvalifikaci. Po posouzení těchto požadavků jej pětičlenná odborná komise dále navrhuje vědecké radě univerzity. V uměleckých oborech může vědecká rada uchazeči prominout požadavek vysokoškolského vzdělání. Mezi nové držitele profesorských titulů patří například Michael Doubek z Masarykovy univerzity, který působí v oboru onkologie, nebo Radomír Hrdina z Univerzity Karlovy, působící v oboru humánní a veterinární farmakologie. Profesorkou pro obor historie se zaměřením na české a československé dějiny je Irena Korbelářová ze Slezské univerzity v Opavě.