HLAVNÍ FAKTA: Vltava brala životy u Vyššího Brodu, v Ústí se rabovalo

Praha – Přestože hlavní povodňová vlna už opustila Česko, velká voda bere další životy; na vltavském jezu u jihočeského Herbertova se převrátil raft s pěti mladíky, dva se utopili. Počet lidí, kteří zemřeli kvůli povodním, tak stoupl na deset. Třetí stupeň povodňové aktivity zůstává na šesti řekách, v Hřensku jde stále o extrémní ohrožení. S klesajícími hladinami se také objevují další případy rabování, aktuální hlásí policie v Ústí nad Labem.

VODA BERE ŽIVOTY: Počet mrtvých stoupl na deset

Povodně v Česku už vzaly deset životů. Existuje podezření, že vodáci, se kterými se dnes u Vyššího Brodu převrátil raft, byli opilí. „Muži se jevili jako podnapilí tím, jak se pohybovali a v ruce drželi petlahev s pivem,“ informoval mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Policejní prezident Martin Červíček označil jejich jednání za zbytečné riziko - na Vltavě je třetí povodňový stupeň, zákaz splouvání přitom platí už od prvního. Červíček proto apeloval, aby lidé nehazardovali se svými životy a rozvodněné řeky nesjížděli. Neštěstí je podle mluvčího jihočeské policie Milana Bajcury výsledkem lehkomyslného a nerozvážného chování.

S deseti mrtvými jsou letošní záplavy již čtvrté nejtragičtější v historii Česka. Policie navíc stále pátrá po čtyřech pohřešovaných vodácích, dva z nich se převrátili na raftu v okolí Hlásné Třebaně na Berounsku.

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Povodňová centrála varuje před srážkami

Ústřední protipovodňová komise nařídila zachovat protipovodňová opatření, protože meteorologové očekávají v neděli a pondělí  intenzivní srážky, a to zejména v Čechách. Vodohospodáři mají tvořit rezervy na přehradách. Po zasedání ústředního krizového štábu to řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Více čtěte zde. 

RABOVÁNÍ: V Ústí se kradla nafta

Situace v zatopených oblastech zneužívají stále častěji zloději. Pokusů o rabování přibývá, a tak lidé kvůli obavám o majetek někdy chtějí projít přes policejní uzávěry domů. Policie v souvislosti s povodněmi zaznamenala také už osm případů rabování, ten aktuální hlásí Ústí nad Labem. Dva muži kradli v ústecké čtvrti Krásné Březno naftu z dodávky, hrozí jim až osm let vězení. V Lounkách na Litoměřicku se potom místní spojili a založili domobranu; ráno se v obci objevili zloději ovcí.

OD MĚSTA K MĚSTU: Začínají úklidové práce

SEVERNÍ ČECHY: Na severu Čech na 3. stupni zůstává Labe v Ústí a Děčíně a Kamenice ve Hřensku, kde stále platí extrémní ohrožení. V Děčíně hladina Labe klesá a hasiči už proto nemusejí čerpat vodu z podjezdu pod železniční tratí. Podjezd funguje obousměrně. Město ale žádá, aby lidé do města kvůli kolabující dopravě raději nejezdili. Od neděle začnou technici stavebního úřadu kontrolovat v terénu domy, které byly zatopeny.

Ústí nad Labem se připravuje na úklid a zásobuje čisticími prostředky. Do svých domů se přesto dnes mohli vrátit první evakuovaní obyvatelé. Město také z bezpečnostních důvodů uzavřelo vstup do některých zalesněných částí města, mj. do Bertina údolí; hrozí pád stromů. Nadále jsou uzavřeny nábřežní komunikace a oba mosty přes Labe, v noci řešily České dráhy poruchu vlaku na Střekov.

U Litochovic nad Labem se sesula půda a zasáhla rozestavěnou dálnici D8, podle vyjádření geologa ale bezprostředně neohrožuje obec.

Několik obcí kolem Terezína na Litoměřicku dnes zůstávala pod vodou, mj. Nové Kopisty (čtěte víc) nebo Mlékojedy. Tam kvůli povodním museli odejít všichni obyvatelé. Vesnice je navíc odříznutá od okolního světa, protože příjezdové silnice jsou také zatopené. Lidé z Křešic na Litoměřicku by se do svých domů mohli vrátit v neděli.

  • Zatopené Hřensko autor: J.Lulek, zdroj: krizovamapa.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4749/474899.jpg
  • Zatopené Hřensko autor: Radek Petrášek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4750/474945.jpg
  • Zatopené Hřensko autor: J.Lulek, zdroj: krizovamapa.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4749/474896.jpg
  • Hřensko - Kamenice autor: Ilona Rosenkrancová, zdroj: krizovamapa.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4737/473693.jpg

STŘEDNÍ ČECHY: Situace se uklidňuje také na Mělnicku. Hladina Labe v Mělníku klesla na úroveň desetileté vody. V částech Mlazice a Pšovka se podařilo zpevnit hráz. Naopak v Zelčíně bariéra nápor vody nevydržela a včera se protrhla. Středočeský kraj také požádal vládu o 120 milionů korun z vyčleněných 300 milionů na první platby spojené s protipovodňovými opatřeními. Tyto peníze by podle hejtmana Josefa Řiháka měly dostat zasažené obce na věci, jež potřebují okamžitě proplatit.

S následky záplav se stále potýká i hlavní město - voda v Praze zatím opadává pomalu. Druhým dnem pokračují úklidové práce, zábrany zatím zůstávají na místě.

JIŽNÍ ČECHY: Hladiny většiny jihočeských toků klesají, nikoli však pod přehradami, které vyprazdňují své retenční prostory. Třetí povodňový stupeň trvá na čtyřech tocích - na Vltavě, Lužnici, Nežárce a Nové řece. Nejdéle bude tradičně klesat hladina v korytě Lužnice. Krajina je přesycena vodou.

Záplavy na jihu Čech postihly přes 90 obcí. Největší škody vznikly asi v Putimi, Stoklasné Lhotě, Bechyni-Zářečí, Strunkovicích nad Blanicí, Husinci, z části v Třeboni - Staré Hlíně nebo třeba ve Veselí nad Lužnicí. Škody rybářů nebo třeba zemědělců půjdou do milionů. Hejtman Jiří Zimola se ale výši škod v kraji ještě neodvažuje odhadovat.

ENERGETIKA: Stav nouze dál platí ve vybraných částech země

Energetici připojují zpět odběrná místa odpojená kvůli záplavám. Nadále ale platí stav nouze, který vyhlásil ČEZ pro okresy Mělník, Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín, Pražská energetika (PRE) pro Prahu a Roztoky a RWE pro Královéhradecký, Středočeský a Ústecký kraj. Stav nouze znamená, že distributoři nemohou garantovat stálé dodávky elektřiny a plynu. Bez proudu navíc stále zůstávají tisíce lidí, především ve středních a v severních Čechách. 

Škody po povodních sčítá i Česká pošta. Podle prvních odhadů by měly jít do desítek milionů korun. V zaplavených oblastech musely být uzavřeny tři desítky poboček. Nejhůř dopadly ty v Ústí nad Labem a v Děčíně.

  • Úklid po povodních autor: Martin Horký, zdroj: ISIFA/MAFRA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4753/475299.jpg
  • Úklid po povodních autor: Slavomír Kubeš, zdroj: ISIFA/MAFRA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4753/475297.jpg
  • Úklid po povodních autor: Jan Zátorský, zdroj: ISIFA/MAFRA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4753/475296.jpg
  • Úklid po povodních autor: Ladislav Němec, zdroj: ISIFA/MAFRA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4753/475294.jpg

HUMANITÁRNÍ POMOC: Je třeba se domluvit

Centrální sklad hasičského záchranného sboru, ve kterém se rozděluje humanitární pomoc, se nachází ve Zbirohu na Rokycansku. V něm je všechno, co mohou záchranáři potřebovat při odstraňování škod. V první fázi odcházely ze skladu protipovodňové pytle a násypky, dále to byly ochranné pracovní pomůcky, čisticí prostředky, aktuálně největší zájem je o čerpadla a vysoušeče, ze zahraničí se dokonce musely objednávat nové. Do dneška vydali ze skladu hasiči materiál za téměř patnáct milionů. 

V humanitárních skladech je poptávka především po lopatách, vysoušečích, dezinfekčních prostředcích, rukavicích nebo holínkách. Naopak jiné dary bývají zbytečné, často jídlo. „I v humanitární pomoci je třeba uvážlivost, tedy najít si konkrétní obec nebo humanitární organizaci a domluvit se. A nedělat to jenom proto, že já mám pocit, že teď je to potřeba,“ radí ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek. Lidé se mohou obrátit také na konkrétní povodňové nebo krizové štáby.

DŮLEŽITÉ ÚDAJE: Jak pomoci, kde se informovat

Už v neděli vznikla facebooková skupina Povodně 2013 - Živě, která od té doby shromažďuje zprávy z různých zdrojů. S nabídkou pomoci se dobrovolníci mohou obracet na čísla 800100991 a 1234. Také na Facebooku nabízejí asistenci dobrovolníci a naopak ji shání lidé potřebující po záplavách pomoc. Vzájemně se mohou najít například na nově zřízené stránce Povodnovapomoc, na níž je napojeno třeba i 500 skautů, kteří jsou připraveni vyrazit pomáhat. V provozu jsou i další krizové stránky. Využít je možné také informace na burze solidarity místních samospráv, na mamjob.cz/povodne nebo na webu spojtese.cz

Lidé, kteří chtějí pomoci, mohou přispět na speciální konto: 3070207/0100. Dobrovolníci se mohou hlásit přes facebookovou skupinu: Povodeň 2013 - pomáháme Zoo Praha!.

  • Aktuální informace o stavech jednotlivých řek můžete sledovat zde.
  • Aktuální výstrahu ČHMÚ sledujte zde.
  • Aktuální informace o dopravních uzavírkách najdete na www.dopravniinfo.cz.
  • Informace o uzavírkách na železnici najdete zde.
  • Aktuální dopravní uzavírky najdete zde.

Máte-li jakékoliv informace, postřehy, fotografie nebo videa z postižených míst, můžete jimi přispět do Krizové mapy Česka, kterou spustila Česká televize. 

Hlavní fakta o současných záplavách:

  • V souvislosti se záplavami v Česku již zemřelo deset lidí. Policie pátrá po čtyřech pohřešovaných.
  • Evakuováno bylo přes 19 tisíc lidí, nejvíce v Ústeckém kraji a středních Čechách.
  • Povodně zasáhly 700 českých obcí.
  • Podle premiéra Petra Nečase se škody mohou vyšplhat na desítky miliard korun.
  • Od začátku záplav se do záchranných prací zapojilo zhruba 23 tisíc hasičů.
  • Na povodňových kontech se dosud shromáždilo nejméně 15 milionů korun.

Přehled záplavových humanitárních sbírek:  

  • ADRA, účet 34983498/0300, v.s. 391, dárcovská sms ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.
  • Český Červený kříž, účet 222885/5500, v.s. 111, dárcovská sms ve tvaru DMS CCK na číslo 87777 nebo on-line platební kartou.
  • Člověk v tísni, účet 72027202/0300, dárcovská sms ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.
  • Diakonie českobratrské církve evangelické, účet 3596666 359/0800, v.s. 2013, dárcovská sms ve tvaru DMS POMOCPOVODNE na číslo 87777.
  • Charita ČR, účet 11998822/0800, dárcovská sms ve tvaru DMS CHARITAPOMOC na číslo 87777.
  • Armáda spásy, dárcovská sms ve tvaru DMS ARMADASPASY na číslo 87777.
  • Konto Bariéry, účet 17111444/5500, v.s. 0613, dárcovská sms ve tvaru DMS KONTOBARIERY na 87777.
  • Pražská zoo, účet 3070207/0100, dárcovská sms ve tvaru DMS ZOO + název druhu zvířete (např. DMS ZOO SLON)

Zvláštní záplavová konta rostou denně o miliony korun, dnes večer na nich bylo více než 22 milionů. Nejvíce eviduje nezisková organizace Člověk v tísni, a to 11,7 milionu korun. Distribuovala již úklidové prostředky. Přispívají jak drobní dárci na účty a přes dárcovské sms, tak velké firmy.