Tápání šéfa Povodí Labe v ČT: Řeka v Ústí kulminovat bude, někdy určitě

Praha - Ředitel Povodí Labe Václav Beránek nedokázal dát při vystoupení v České televizi přesné informace o stavu řeky. Jeho odpovědi byly spíš odhady a ve vysílání překvapil třeba tím, že kulminaci v Ústí nad Labem odhadoval s víc než půldenním rozdílem proti hejtmanovi Ústeckého kraje Oldřichovi Bubeníčkovi. Když se ho moderátor zeptal, prohlásil, že je brzké ráno a tedy pan hejtman má jistě pravdu.

Ze zvuků v pozadí mnoho lidí diskutujících u videa odhaduje, že ředitel hledal informace v papírech. Přestože je ve funkci měsíc, znát by je měl: třeba kdyby se podíval na internetové stránky povodí, část z nich by zodpovědět dokázal. I když generální ředitel přímo nerozhoduje například o vypouštění přehrad, jeho role při povodních je poměrně klíčová. Zasedá vedle ministrů a zástupců Českého hydrometeorologického úřadu v Ústřední povodňové komisi. Je tedy nezbytné, aby měl k dispozici aktuální data o vodních tocích, které spadají pod jeho úřad.

Na dotaz portálu ČT24, proč byl ve vysílání tak fatálně nepřipravený, Beránek reagoval, že neměl tušení, že jde o živý vstup. A to přesto, že ho moderátor na začátku vítá ve vysílání. „Spal jsem asi třicet minut. Předtím jsem řešil od rána všechna ta protipovodňová opatření,“ vysvětloval Beránek.

Nejde ale o jediný přešlap ředitele. Příliš přesvědčivý nebyl ani jeho výkon druhý den v Událostech, komentářích. Tam si v přímém přenosu nedokázal vzpomenout, při jaké hladině bude kulminovat Labe v Děčíně. Se svým výkonem v tomto pořadu je ale Beránek spokojený. „Myslím si, že informace, které jste chtěli vědět, jsem vám dal,“ řekl portálu ČT24.

Generální ředitel = politická funkce

V souvislosti s Beránkovým vystoupením vyvstává otázka, jestli za jeho nedostatečný přehled nemůže fakt, že generální ředitel povodí nemá vodohospodářské vzdělání. Požadavky výběrového řízení ale splnil beze zbytku. Kritériem totiž bylo jenom technické vzdělání.

Překvapuje vás to? Vodohospodáře nikoliv. Podle bývalého technického ředitele Povodí Vltavy Václava Báči není vodohospodářské vzdělání pro funkci nezbytné. To je spíš historická tradice, od které se v poslední době ustupuje. „Generální ředitel dneska musí být především manažer,“ vysvětlil Báča.

Odezva na Beránkovo vystoupení na sociálních sítích:

Jako generální ředitel musí mít dostatek informací a ty otázky, které mu redaktor dává, by neměly být pro gen. ředitele povodí Labe žádný problém. Neobkecávejte ho, o všem předem věděl a odpovědi si mohl aspoň připravit, když věděl, že vlastně nic neví. Ostuda na entou!

Jsem velice „potěšen“ výkonem vysoce postaveného manažera v odpovědné funkci. Mám takový pocit, že i hasiči, policisté, záchranáři… Mají nyní značné pracovní vypětí a také se příliš nevyspí. Pokud by ovšem záchranáři podávali takto mizerný výkon, tak by to asi nebylo dobré. Zajímavé je, že top manažer to nezvládá, ale lidé v zasažených oblastech to zvládají. Jsem jediný, kdo má pocit, že něco není v pořádku?

Přesto však považuje za nutnost, aby se generální ředitel ve vodohospodářství orientoval a měl s ním už ze své předchozí práce zkušenosti. „Získání ostruh ve vodohospodářství jde přes řízení vodárenských podniků, stavebních firem, které jsou orientované na vodohospodářskou výstavbu, pak jsou to podniky povodí, projektantské firmy ve vodohospodářství,“ uvedl několik příkladů. Jak si tedy vysvětlit, že takové požadavky na obsazení pozice nepřišly? „Politika ovládá top místa ve státních podnicích, včetně povodí,“ dodal Báča.

Nezpochybnitelným faktem je, že povodí Labe je v tuto chvíli jediným z pětice českých strážců řek, v jehož čele stojí člověk bez zkušeností s vodohospodářstvím. Ostatní generální ředitelé vystudovali vodárenské či související obory a většina před nástupem do funkce nejvyššího šéfa pracovala na jiných pozicích v povodí.

Mediálního rozruchu si všiml i ministr zemědělství Petr Bendl. Ten Beránka do funkce generálního ředitele Povodí jmenoval. A za jeho obsazením i dál stojí. Jak se ve vysílání předvedl, už s ním ale řešil. „Dnes jsem ho důrazně varoval, že rozhodně musí své mediální výstupy zlepšit,“ řekl portálu ČT24 s tím, že se šéf Povodí nechal zaskočit a nedlouhé působení ve funkci ho neomlouvá.