Řeky v Čechách klesají, lidé se vrací domů

Praha - Hladiny řek postupně klesají. Třetí povodňový stupeň je stále na dolním toku Labe od Mělníka po Hřensko a také na Vltavě v Praze a pod nádrží Lipno. Kritická situace trvá na Kamenici a Nežárce. Pod vodou jsou i domy v Hřensku. Nikde už neplatí stav extrémního nebezpečí. Povodně mají celkem 10 obětí, další čtyři lidi policie pohřešuje. Ubývá zavřených silnic a obnovují se dodávky proudu. Kvůli hrozícím dešťům ale povodňová opatření zůstanou i nadále v pohotovosti. Aktuální stav a průtok řek je možné sledovat zde.

V Ústí nad Labem už kleslo Labe o dva metry

Záplavy v Česku jsou na ústupu. Hladina řeky klesla v Ústí nad Labem od kulminace už o více než dva metry, po osmé hodině večerní dosahovala 850 centimetrů, v Děčíně je ještě o 15 centimetrů níž. Pokles hladiny dovolil otevřít pro pěší most Edvarda Beneše, což znamená opětovné propojení centra Ústí se zaplavenou čtvrtí Střekov. Na místech, kde již voda opadla, začaly úklidové práce. Hasiči čerpají vodu ze zaplavené haly hlavního nádraží.

V Ústeckém kraji zasáhla povodeň 52 obcí a své domovy muselo opustit téměř 11 tisíc lidí. Většina z nich se stále nemohla vrátit. Záplavy přerušily dopravu na šesti úsecích železničních tratí. Třeba na trati z Lovosic do Teplic, kde se mezi Chotiměří a Úpořinami po povodních sesula trať, bude výluka trvat několik měsíců. Vlaky tam nahradily autobusy.

Neprůjezdných je téměř osm desítek úseků silnic. Dnes se už podařilo zprůjezdnit silnici 62 z Krásného Března na Děčín. Zatím jen pro osobní dopravu. Pro tu je průjezdná i silnice mezi Brnou nad Labem a Sebuzínem a pro záchranný systém se otevřela silnice z Vaňova na Lovosice. Otevřena je i silnice 261 z Ústí na Litoměřice.

Hřensko je otevřeno pro turisty

Hřensko již odvolalo stav nebezpečí, třetí stupeň ale stále trvá. Obec je sice stále zaplavená vodou, i tak se ale rozhodla, že otevře turistům obě soutěsky. Silnice z Děčína do Hřenska je zatopená, přístup k soutěskám je vrchem přes Meznou a Mezní Louku. Situace na řece Kamenici v soutěskách je podle starosty Jana Havla zcela bezpečná, soutěsky leží nad obcí proti proudu Kamenice. „Voda v soutěskách je na normálu, horní tok řeky je naprosto bezpečný,“ zdůraznil.

Do Mělníka se vrátí téměř všichni evakuovaní

Do evakuovaných částí Mělníka se vrátili téměř všichni lidé. Mimo své domovy zůstává jen 19 lidí z lokalit Rybáře a Vinařství, kteří museli před velkou vodou utéct jako první. Pro zbylých více než 1 500 obyvatel byla evakuace odvolána, informoval starosta Mělníka Ctirad Mikeš (ČSSD). Mělníkem podle něj odpoledne protékalo asi 2 100 metrů krychlových za sekundu a hladina Labe dosahovala 6,55 metru, tedy úrovně pětileté vody. Pro Mělník podle starosty letošní povodeň skončila.

„Přežili jsme to, stal jsem se v uvozovkách hrdinou, a ne masovým vrahem,“ uvedl Mikeš, který při záplavách odmítl řízené zaplavování a riskoval, že se hráz protrhne. Situace je ale podle něj vážná v okolních obcích, které měly protipovodňová opatření projektovaná na padesátiletou vodu. „A ta Praha tam poslala stoletou vodu,“ podotkl Mikeš. 

V Hoříně se povedlo otevřít hráz

V povodněmi zkoušeném Hoříně na Mělnicku se na několika místech podařilo otevřít hráz, která zadržovala vodu v obci. Voda má klesat rychleji. Hráz tímto opatřením nebude poškozena, řekl velitel mělnických hasičů Petr Chalupník. Hasiči podle něj z hráze vyndali takzvaná hradítka a potápěči zprovoznili zpětné klapky. „Našlo se nedestruktivní řešení a v současné době již voda odtéká. Lokalita by měla být během několika hodin bez vody,“ řekl Mikeš. Hasiči zároveň pokračují v čerpání vody.

Na most přes Vltavu na dálnici D8 u Veltrus na Mělnicku už znovu mohou i kamiony s váhou nad 12 tun. Doprava na mostě podemletém vodou byla plně obnovena dnes kolem sedmé hodiny večerní. Most byl pro kamiony uzavřen od středečního rána, protože jeho pilíř při záplavách podemlela voda.

Průtok v Praze výrazně klesl

Průtok Vltavy v Praze výrazně klesl, takže řeka je nyní v Praze-Chuchli na druhém stupni povodňové pohotovosti. Podle předpovědi ale hrozí ode dneška silné bouřky, proto je pro Prahu vyhlášen vysoký stupeň nebezpečí povodní.  

Praha povolila vstup do tří parků, na 30 místech ale zákaz platí dál

Praha povolila vstup do parku na Vyšehradě, na Karlově náměstí a do části Folimanky. Kvůli přetrvávajícímu nebezpečí ale platí zákaz na cca 30 místech, řekl po jednání krizového štábu zastupující primátor Tomáš Hudeček. V podmáčených pražských parcích stále hrozí pád stromů a sesuvy mokré půdy. „Apeluji na všechny občany, aby tyto zákazy respektovali, protože hrozba smrtelného úrazu je opravdu vysoká,“ uvedl Hudeček. Pokud někdo poruší zákaz vstupu do parků, může dostat pokutu až 50 tisíc korun, právnické osoby až tři miliony korun. Jak dlouho zákazy potrvají, není jasné. Seznam parků se zákazem vstupu najdete zde.

Nádrže na Vltavě se na bouřky se silnými dešti připravily

Podle meteorologů povodně stále neskončily. Opět totiž hrozí vydatné deště dosahující místy až 40 milimetrů za den. Špatné počasí má navíc vydržet až do pondělí. Nádrže na Vltavě se na bouřky se silnými dešti připravily. Orlík má prostor pro zadržení srážek prázdný, Lipno již téměř také, a navíc je vypuštěná i část Slap, řekla mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

Armáda zřídí humanitární základnu

V Zahořanech u Křešic staví vojáci stanové městečko pro dobrovolníky, kteří budou pomáhat s odstraňováním povodňových škod. Armáda sem přivezla vybavení a potřebnou techniku. V Křešicích, pod jejichž radnici Zahořany spadají, bylo vyplaveno asi 240 domů, lidé se zatím mohli vrátit jen do několika.  

„Společně se Sokolem Zahořany jsme se dohodli, že uvolní celé fotbalové hřiště a přilehlé prostory pro výstavbu městečka pro humanitární pomoc, která přijde jak z řad občanů, tak organizací,“ řekl starosta Křešic Václav Kovařík. Městečko má tvořit asi deset stanů, jeho součástí jsou i sprchy a toalety nebo polní kuchyně či jídelna. Vybavení sem dnes navečer přivezlo 24 vojáků z ženijního praporu z Olomouce.

Kapacita městečka se dohaduje přibližně na 140 míst. Do jaké míry ale bude zaplněné, není jasné. „Vítáme všechny, kteří by nám chtěli pomoci, to bude ale nejaktuálnější po opadu vody, kdy se budou odstraňovat následky povodní,“ uvedl starosta.