Předpověď počasí není příznivá, bouřky vystřídá déšť

Praha – Silné bouřky se přehnaly Českem a směřují mimo území do Polska. V průběhu dnešního rána je však vystřídá vytrvalý déšť. Na něj budou okamžitě reagovat řeky, protože půda je natolik nasycená, že další vodu neumí pojmout. Ve vysílání ČT24 to uvedla meteoroložka Alena Zárybnická s tím, že vzestupy hladin proto budou mnohem rychlejší než normálně. Aktuální stavy toků můžete sledovat ZDE.

Vytrvalý déšť by měl během pondělního rána přinést místy až dalších 50 mm srážek. Podle některých modelů by mohlo místy připadnout až 70 mm.

Meteorologické modely se ve výpočtu množství srážek liší, nejvíc jich českému území přisuzuje lokální německý model, podle kterého by mělo na jihozápadě spadnout i více než 50 mm, objevují se ale i hodnoty kolem 70 či 90 mm za 24 hodin. Americký model i model Aladin hovoří o menším množství srážek. V období od pondělního do úterního rána potom americký model shodně s německým hovoří o 70 milimetrech srážek pro jihozápad českého území. Model Aladin posouvá srážky podobné intenzity více na východ směrem k Českomoravské vrchovině.

Očekávané srážky v následujících hodinách
Zdroj: ČT24

V souvislosti s nepříznivým vývojem počasí vydal Český hydrometeorologický ústav hned několik varování:

  • Výstraha před bouřkami: Ty se přehnaly od jihu Čech na severovýchod republiky a dále směřují do Polska. Bouřky s sebou přinesly i přívalové deště a silný vítr.
  • Výstraha před vydatným deštěm: Déšť přijde od jihozápadu, během pondělí bude nejvíc pršet v českých krajích, až do úterního rána pak i ve východních Čechách a na Vysočině. Výstraha se nevztahuje na Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj.
  • Povodňová výstraha: Před povodňovým ohrožením (3. SPA) hydrometeorologové varovali v Plzeňském, Jihočeském, Ústeckém, Středočeském, Královéhradeckém kraji a v Praze. Největší vzestupy se očekávají v povodí Berounky, Otavy. Několik řek už třetího stupně dosáhlo. Vzestupy hladin řek se čekají i na horách na severu Čech a Moravy a také v povodí Lužické Nisy na Liberecku a taky na Bělé a Opavě na Jesenicku.

Za rozvodněním toků stojí nasycenost půdy. Po několika týdnech dešťů země totiž ztratila svou absorpční schopnost, a v některých oblastech tak stačí i srážky nižší než 15 mm za čtyřiadvacet hodin, aby se řeky dostaly na dvou až pětiletou vodu. Po bouřkách, které se přehnaly Českem vpodvečer, se tak například rozvodnila Klenice na Mladoboleslavsku.

Situace se má uklidnit po středě, deštníky ale s sebou

Vyčasit by se mělo v průběhu středy, podle ČHMÚ se ale mohou až do příští neděle ojediněle objevovat bouřky. Teploty mají v týdnu vystoupat nad 20 stupňů Celsia, v neděli dokonce až na 26 stupňů. Podle měsíční předpovědi ČHMÚ půjde také zřejmě o nejteplejší týden následujících třiceti dní.

Největší pravděpodobnost nadprůměrných srážek stanovili meteorologové pro týdny od 17. do 23. června a od 1. do 8. července. Teploty se budou podle ústavu v příštích čtyřech týdnech držet na úrovni dlouhodobého průměru pro toto období, který činí 17 stupňů Celsia. „Nejteplejší by měl být příští týden a nejchladnější poslední červnový,“ oznámili pracovníci ČHMÚ.

Dlouhodobá předpověď není přesná, upozorňují meteorologové

S počtem dní ale pravděpodobnost úspěšné předpovědi klesá. „Z hlediska předpovědního má naše předpověď omezený předstih. Za současné situace je jednodenní předpověď nejpřesnější (90 procent) a klesá s délkou, čtyřdenní má 85 procent. Délka předpovědi deset, patnáct i více dní má spíše pravděpodobnostní charakter, není předpověď, která může říct, že takto bude. Změnili jsme i systém poskytování dlouhodobých předpovědí, abychom pravděpodobnostní charakter zvýraznili. Technické možnosti, znalosti, prostředky, které máme k dispozici, jsou omezeny,“ uvedl ředitel ČHMÚ Václav Dvořák.