Povodňové ohrožení trvá, velká voda má již jedenáct obětí

Praha – Povodňové ústředí potvrdilo platnost výstrahy před intenzivními dešti. Česko během včerejšího dne a dnešního rána zasáhly silné bouřky místy doprovázené i krupobitím. Na třetí stupeň se během noci dostaly řeky především na jihu Čech, ale i Labe na severu. V Praze odvolal zastupující pražský primátor stav ohrožení. Přestože se situace během rána uklidnila, povodňové ohrožení nadále trvá, od jihozápadu totiž do Česka míří další deště. V Rabí na Klatovsku našli záchranáři v Otavě utonulého muže, po němž pátrali od včerejší půlnoci.

Ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském a Ústeckém kraji platí od dnešních 12:00 povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. V Praze je vyhlášena povodňová pohotovost. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí do odvolání.

Na většině území s výjimkou Karlovarského kraje má pršet, na mnoha místech vydatně. „V důsledku očekávaných lokálních bouřek i trvalejších srážek mohou zejména hladiny menších toků kolísat nebo opět stoupat. Vzhledem k nasycení půdy mohou být vzestupy i velmi rychlé,“ uvedl ČHMÚ.

V České republice bylo dnes v poledne na nejvyšším povodňovém stupni, tedy ohrožení, pět úseků řek. Kromě Labe v Ústí a Děčíně je to Vltava v Českém Krumlově, Trnava v Hořepníku a Lužnice v Bechyni.

Největší vzestupy hladin lze podle meteorologů očekávat na tocích v povodí Berounky, Otavy, Lužnice, horní Vltavy a jejích přítocích. S velkou pravděpodobností zde budou místy opět překročeny druhé a třetí povodňové stupně. Vzestupy jsou pravděpodobné i na podhorských tocích v oblastech Moravy a Slezska s dosažením prvního povodňového stupně. Na dolním toku Vltavy a na dolním Labi se pokles hladin postupně zpomalí či přechodně zastaví.

V reakci na předpovědi meteorologů bylo včera všem povodňovým komisím s okamžitou platností nařízeno zřídit „nepřetržité hlídkové služby za účelem monitoringu srážek a všech vodních toků“. 

Ústřední povodňová komise a krizový štáb dnes také zakázaly plavby na tocích a vodních plochách, kde platí 2. či 3. stupeň povodňové aktivity. Odkázaly přitom na několik případů z minulých dní, při kterých zahynulo už několik vodáků. V pátek například na Vltavě zemřeli dva muži, kteří řeku splouvali na raftu. Utopili se pod jezem v Herbertově u Vyššího Brodu na Českokrumlovsku.

V povodňových oblastech hrozí v důsledku podmáčeného terénu a zesílení větru akutní nebezpečí vyvracení stromů. Lokálně může dojít i k sesuvům půdy. „Zejména v povodňových oblastech hrozí v důsledku podmáčeného terénu a zesílení větru akutní nebezpečí vyvracení stromů a lokálně může dojít i k sesuvům půdy,“ varuje ČHMÚ.

Bouřky vystřídají deště

Během dneška by od jihozápadu měly znovu přibývat deště, tentokrát však už bez přítomnosti bouřek. Stoupat by měly především menší toky, nejvíc je ohrožena Vysočina a Jesenicko. Vydatný déšť hrozí během odpoledne v Plzeňském a Jihočeském kraji. V mnoha krajích se mohou vyskytnout silné bouřky. Výstraha před nimi platí v Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině do 23:00, v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji až do úterního rána. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji je také do úterních 12:00 vyhlášena povodňová bdělost.

PRAHA A STŘEDOČESKÝ KRAJ:

Vodní hladiny ve středních Čechách mírně klesají. Hasiči v neděli vyjížděli ke dvěma stům událostí. Likvidovali následky povodní a nedělní průtrže mračen, dnes sledují hlavně menší vodní toky.

Mělnicko: Rozvodněné toky zaplavily desítky domů

Lužec nad Vltavou na Mělnicku po týdnu opět po přívalových deštích zaplavila velká voda, která vytopila asi 30 domů. Deště na Mělnicku ve větším rozsahu postihly také vesnice Tuhaň - Červená Píska, Kly-Záboří, Byšice a Vavřineč, kde se voda dostala do sklepů zhruba 12 domů.V obci stále nefunguje kanalizace a dešťové vody se nemají kde zachytit. Během půlhodinové průtrže se zvedla voda v lagunách o 30 centimetrů. Hasiči laguny odčerpávají velkokapacitními čerpadly. Neustále do nich však přitéká voda z polí a spodních vod.

Nedělní průtrž mračen poznamenala provoz mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice, kde bude minimálně tento týden mimo provoz oddělení nukleární medicíny. Dostala se do něj voda, která dosahovala výšky až půl metru a poškodila zobrazovací technologie a elektrotechniku.

Kanály v Karlíně chrlí vodu po bleskové povodni
Zdroj: ČT24/FB ČT24/Eva Hasiliková

Silná bouře se přehnala ale i nad Prahou. A komplikovala hlavně dopravu - zavřít se musel Těšnovský tunel, část Sokolovské ulice a Rohanské nábřeží v Karlíně.

Zastupující primátor Tomáš Hudeček dnes při jednání krizového štábu odvolal stav ohrožení, na Vltavě v Praze ale stále platí druhý stupeň povodňové aktivity, stejně jako omezení vstupu do některých parků. Naopak otevřený je ode dneška Karlův most. V nejbližších dnech by se mohly začít rozebírat protipovodňové bariéry. Ženisté také začnou vozit kamení na Císařský ostrov, který Vltava rozpůlila. Napříč ostrovem nyní proudí novým kanálem voda, která ohrožuje Ústřední čistírnu odpadních vod. Kameny by měly zajistit, aby voda ostrov dál neničila.

První půlka týdne bude deštivá, čtvrtek by měl přinést slunce

Dnešek očekávají meteorologové deštivý na celém území České republiky, od severozápadu by se mohlo počasí začít zlepšovat už dnes večer. Na Moravě a ve Slezsku přetrvají silnější bouřky do zítřejšího dopoledne. Ve středu pak meteorologové očekávají už jen slabé přeháňky, čtvrtek by měl být beze srážek. Přeháňky nebo bouřky se pak nejspíš vrátí od pátku v odpoledních hodinách.

ÚSTECKÝ KRAJ:

Bleskové záplavy zasáhly během včerejška mezi prvními Děčínsko a Chomutovsko. Problémy byly i na Lounsku - třeba v Lubenci voda zalila sklepy, zahrady i garáže. V Lubenci byl největší problém s rybníkem, který déšť rychle naplnil a hrozilo protržení jeho hráze. Na Lounsku zasahují ještě v Krytech a Očihově, v Libořicích plní pytle s pískem a přehrazují řeku Blšanku.

Blesková povodeň zasáhla také Šluknovský výběžek, hasiči odčerpávají vodu v Jiříkově, kde dosáhla hladina vody na náměstí až 120 centimetrů, a v Dolní Poustevně. Na třetím povodňovém stupni v Ústeckém kraji zůstává Labe v Děčíně a Ústí.

VYSOČINA:

Třetí stupeň povodňové aktivity znamenající ohrožení platí od dnešního rána na řece Trnavě v Hořepníku na Pelhřimovsku. Hladina stoupla kvůli noční bouřce. Hasiči v noci zasahovali na Pelhřimovsku u téměř čtyř desítek událostí. Problémy s vodou byly hlavně v Humpolci a Pacově, kde hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů. V Hronově ulici v Pacově zaplavila voda restauraci, na místě zasahovaly tři jednotky hasičů.

JIHOČESKÝ KRAJ:

Na některých menších jihočeských tocích v následujících hodinách hrozí třetí stupeň povodňové aktivity. Týká se to zřejmě Malše, Černé, Smutné nebo Polečnice. Hladiny se však nezvednou do extrémních hodnot a měly by zase rychle opadnout. V současnosti platí třetí povodňový stupeň v Českém Krumlově na Vltavě a v Bechyni na Lužnici. Nejintenzivnější bouřky v noci na dnešek byly na Táborsku.

Vodohospodáři na jihu Čech jsou na další přívalové deště připravení. Odtok Rožmberku je na maximu, velké přehrady mají prázdné retenční prostory.

Rybník Rožmberk
Zdroj: ČT24/ISIFA

PLZEŇSKÝ KRAJ:

Na druhý a místy až třetí povodňový stupeň mohou po současných vydatných srážkách opět stoupnout některé řeky v Plzeňském kraji. Třetí stupeň hrozí podle prognóz na Radbuze. Řeky by se však neměly dostat na úroveň, na jaké byly v uplynulých dnech, maximálně mluví hydrometeorologové o dvouleté až pětileté vodě. Vodohospodáři udržují na nádržích neškodný odtok. Podle meteorologů může na Šumavě a v Českém lese do dnešního večera spadnout 40 až 50 milimetrů srážek.

Následky prudkých víkendových dešťů pomáhají likvidovat hasiči, v noci a ráno zasahovali zejména na Domažlicku, například v Horšovském Týně, Hostouni nebo v Holýšově.

V Rabí na Klatovsku našli záchranáři v Otavě utonulého muže

V Rabí na Klatovsku našli záchranáři v Otavě utonulého muže. Pravděpodobně je to muž, který spadl v noci v Sušici do řeky. Zmizení mladíka, který kempoval společně s přáteli v Sušici, nahlásili lidé z kempu asi hodinu po půlnoci. Otava je v místě klidná, nejsou na ní žádné povodňové stupně ani výrazně zvýšené průtoky. Slovenský občan je 11. obětí nynějších záplav, oznámil po dnešním jednání Ústřední povodňové komise policejní prezident Martin Červíček.  „Tohle je jeden z nešťastných dalších příběhů,“ řekl Červíček. Podle něj byl muž velmi pravděpodobně pod vlivem alkoholu.

Dnes přes den v bouřkách spadne až kolem 40 milimetrů srážek, na Moravě a ve Slezsku mohou být silnější bouřky zpočátku i zítra. Meteorologové očekávají lokální deště až do úterka. Krizový štáb proto varuje před dalšími bleskovými záplavami. Vesnicím doporučil, aby hlídaly hladiny všech toků. Měly by taky ověřit, jestli jim fungují informační systémy - jako třeba místní rozhlas. Dál platí i nařízení zachovat protipovodňová opatření.