Reportéři ČT: Rok od aféry na právech není po výsledcích ani vidu

Plzeň – Západočeská univerzita ani po roce od vypuknutí skandálu na plzeňských právech nepostoupila ani o píď ve slibovaných krocích, a sice že odebere tituly všem, kdo nestudovali na Právnické fakultě podle pravidel. Jak s postupem času ochabuje mediální zájem, vše nasvědčuje tomu, že kauza je na nejlepší cestě k vyšumění. Největší akademický skandál v historii České republiky, v jehož souvislosti se mluvilo i o ohrožení bezpečnosti země kvůli prominentním jménům absolventů z řad právníků, policistů, politiků i lidí napojených na podsvětí, oprášili Reportéři ČT.

Čím dál víc se při otázkách po konkrétních krocích vůči provinilcům proti studijnímu objevují vyhýbavé odpovědi či přehazování odpovědnosti z jedné instituce na druhou. Rektor ZČU Josef Průša dnes třeba tvrdí, že podal trestní oznámení poté, co Akreditační komise došla k závěru, že bývalé vedení právnické fakulty v čele s děkanem Jaroslavem Zachariášem a jeho dvěmi zástupci Milanem Kindlem a Ivanem Tomažičem úmyslně vytvořilo na fakultě dobře řízený neprůhlednému systém. Podle rektorových slov ale oznámení vrátilo státní zastupitelství s odůvodněním, že nebyl porušen zákon, pouze došlo k porušení vnitřních předpisů. „Takže jde o vnitrouniverzitní záležitost, čili státní zastupitelství to oznámení nepřijalo,“ dodává Průša. Loni v říjnu přitom zastupitelství tvrdilo, že čeká na výsledky policejní práce. „Ke kauze plzeňských práv jsme se nepostavili nijak…. Tu věc šetřila policie a policie vám to vysvětlí,“ tvrdí dnes Antonie Zelená, šéfka Okresního státního zastupitelství Plzeň-město.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek dnes tvrdí, že práce jeho policejního útvaru se blíží ke konci. „Nicméně my stále ještě musíme provést některé úkony v té věci a zatím ji tím pádem nemůžu nijak blíže komentovat,“ dodává jedním dechem. Při slovech o kauze plzeňských práv sice Skřepek uvádí, že policie zahajovala úkony v kauze údajného plagiátorství dvou osob. „Nicméně vzhledem k tomu, kdy mělo dojít k spáchání tohoto trestného činu, byla ta věc již promlčená a jsme ji museli odložit. My jsme jiné úkony v této věci nezahajovali, protože zatím jsme k tomu neshledali žádný důvod,“ říká otevřeně pro Reportéry ČT Skřepek.

Plzeňská universita v řešení skandálu stále přešlapuje na místě (zdroj: ČT24)

Bývalý děkan plzeňské právnické fakulty a současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale zpětně soudí, že důvodné podezření pro trestnou činnost bývalého vedení fakulty existovalo. „Já se domnívám, že tam minimálně bylo důvodné podezření pro trestnou činnost, kterou bych charakterizoval jako zneužití pravomoci veřejného činitele, protože podle mého děkan zkrátka veřejný činitel je…,“ tvrdí Pospíšil a netají se mírnými rozpaky z činnosti policie. „Čekal bych, že zde budou razantnější výsledky,“ dodává. Student a bývalý člen akademického senátu fakulty Martin Marek jde se svým vyjádřením ještě dál: „Když v tom figurují policisté, kteří u nás na fakultě také získali tituly, pak asi těžko ten tlak může být úspěšný.“

Zdá se tedy, že proděkan Milan Kindl i další strůjci aféry, mohou klidně spát. Paradoxně v celé kauze padaly žaloby spíše na ty, kteří na kauzu upozornili. Stažením skončila i další v médiích propíraná žaloba poslankyně a bývalé primátorky Chomutova Ivany Řápkové, která chtěla milion korun a veřejnou omluvu od Západočeské univerzity za výroky o nevykonaných zkouškách. Reportéři ČT zkoumali příčinu jejího obratu. „Tahle záležitost už je skončená. Protože já jsem se k tomu vyjadřovala už od začátku, že to byla chyba,“ tvrdí poslankyně.

Jiří Pospíšil:

„Doufám, že nejsem jediný v této zemi, kdo věří, že nakonec k odebrání titulu u těch nejmarkantnějších případů dojde. Kdyby k tomu nedošlo, považoval bych to, jak jsem už řekl, za mimořádně nešťastný signál.“

„Já si osobně myslím, že tyhle věci rozpitvávat v současné době, dokud to není hotové, nemá smysl. Že to jenom přispívá k dalšímu množení žalob,“ komentuje celou věc rektor Průša. Stejný přístup zaujímá i v případě odebírání titulů. Na otázku proč vše tak dlouho trvá, když už v minulém roce ohlásil, že čeká jen na právní posudky, reaguje tím, že jde o složitou záležitost a že všem, kterých se to týkalo, oznámil zahájení správního řízení. „To bylo někdy před prázdninami a oni měli možnost k tomu podat další vysvětlení,“ tvrdí rektor. Podle zákona má být ale správní řízení skončeno neprodleně, ve výjimečných případech nejpozději do šedesáti dnů. Paradoxně se tak univerzita vystavuje sama riziku, že ti, kterým chce odebrat titul, budou chtít odškodné. Na zmínku o tom, že i zevnitř univerzity zaznívá, že se rektor snaží vše zamést pod koberec, odpovídá Průša, že o nich neví.

Reportéři ČT ale získali dopis adresovaný rektorovi, v němž člen Vědecké rady Západočeské univerzity rezignuje na svůj post právě z toho důvodu, že rektor dosud jasně neformuloval svůj postoj k celé kauze. „Já končím ve své funkci 28. února příštího roku, takže doufám, že do té doby to bude všechno vyřízené,“ tvrdí Průša.

  • Josef Průša autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2158/215776.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2158/215777.jpg
  • Milan Kindl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2158/215781.jpg
  • Dopis profesora Drábka rektorovi Průšovi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2158/215778.jpg