Soud pozastavil činnost Sládkových republikánů

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) na návrh vlády pozastavil činnost Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa (SPR-RSČ). Soud zatím nezveřejnil odůvodnění, důvody návrhu tak zatím nejsou jasné. Pozastavení činnosti je předstupněm rozpuštění. V letošních sněmovních volbách získalo SPR-RSČ 0,03 procenta hlasů.

SPR-RSČ vznikla v prosinci 1989 a v letech 1992 až 1998 byla parlamentní stranou. V jejím čele stál Miroslav Sládek. Po neúspěšných volbách v roce 1998 se strana dostala do finančních potíží a v únoru 2001 na ni byl uvalen konkurz. Již předtím přešli aktivní členové SPR-RSČ do nového subjektu s názvem Republikáni Miroslava Sládka (RMS). V únoru 2008 Nejvyšší správní soud (NSS) činnost RMS pozastavil a původní SPR-RSČ opět v čele se Sládkem obnovila svoje aktivity.

Exposlanec Sládek nyní řeší další kauzu, která se týká předlužení strany. V srpnu podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS), čímž se brání proti dvouletému podmíněnému trestu s tříletou zkušební dobou, který mu uložil Obvodní soud pro Prahu 9 a poté potvrdil Městský soud v Praze.

Sládek a bývalý místopředseda republikánů Martin Smetana uzavřeli od června do srpna 2000 jménem SPR-RSČ přes 50 pracovněprávních smluv. Mimo jiné například i s někdejším členem revizní komise strany a současným předsedou DSSS Tomášem Vandasem. Republikánům tak vznikly nové závazky ve výši 7,9 milionu korun, které pak byly přednostně uspokojeny v konkurzu na majetek strany. V době uzavírání smluv přitom Sládek a Smetana podle soudů věděli, že strana nemá dostatek finančních prostředků na krytí do té doby vzniklých závazků ve výši nejméně 40 milionů korun.

SPR-RSČ
Zdroj: ČT24
Vydáno pod