Zeman: Velvyslanec má být ekonom – a Klausová ekonomka je

Praha – Livia Klausová má coby vystudovaná ekonomka veškeré kompetence pro to zastávat post ambasadorky na Slovensku. Ve speciálním vydání pořadu Hyde Park ČT24 to uvedl prezident Miloš Zeman, a ohradil se tak proti výtkám, že někdejší první dáma nemá pro diplomatické služby dostatečnou profesní průpravu. Zároveň uvedl, že angažmá Klausové v diplomatických službách inicioval on sám a nikoli manželé Klausovi. Právě manželka bývalého prezidenta představuje jádro sporu o jmenování českých velvyslanců, který Pražský hrad vede již několik měsíců s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem.

„Každý velvyslanec má být především ekonom, má sloužit českému exportu a českým investicím a v tomto smyslu má hájit naše národní zájmy. Když se podíváte na strukturu našich kariérních diplomatů, zjistíte, že málokdo má takové zkušenosti jako Livia Klausová,“ prohlásil prezident Miloš Zeman ve vysílání ČT24.

„Nezapomeňte, že je výborná ekonomka, že absolvovala postgraduální studium politologie v Lucembursku, to téměř nikdo neví, a během deseti let svého fungování první dámy musela absolvovat řadu diplomatických jednání, protože první dáma není jen stafáž prezidenta,“ dodal.

Klausové trafiku nedávám, říká prezident

Livii Klausovou ovšem na Slovensko nechce vyslat ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, Černínský palác až dosud argumentoval především tím, že bývalá první dáma není pro úlohu velvyslankyně kompetentní. Ambasádu v Bratislavě má podle dosavadních záměrů ministerstva obsadit profesionální diplomat a Schwarzenbergův podřízený Jaromír Plíšek.

Spor přitom může mít až osobní rozměr, neboť Klausová vystoupila na Zemanovu podporu před druhým kolem prezidentské volby, ve kterém se utkal právě se Schwarzenbergem. Zeman dnes ovšem odmítl, že by Klausová „dostala Bratislavu za odměnu“. „Nabídl jsem jí to až po volbách a po své inauguraci a byla to moje, nikoli její iniciativa,“ uvedl. „Trafiky se tímto způsobem nerozdávají.“

Zeman: Fischer svou zemi poškodil – a teď má jít do Vídně?

Prezident se rovněž vůbec poprvé ohradil proti konkrétnímu jménu, které v zákopové válce o českou diplomacii prosazuje Karel Schwarzenberg, když zapochyboval nad diplomatickými schopnostmi Petra Fischera; ten má podle záměrů Černínského paláce obsadit nyní prázdné velvyslanectví ve Vídni.

Podle Zemana Fischer svou zemi poškodil, když měl v roce 2008 způsobit únik rozhovoru mezi tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. „Neobratnou depeší tehdejšího velvyslance Fischera došlo ke zbytečnému skandálu a pan Fischer teď má jít do Rakouska. Toto jméno mně mimo jiné vadí, ale nechtěl bych tento seznam dále rozvádět,“ konstatoval Zeman.

Aféra na mezi Prahou a Paříží

Znění rozhovoru mezi Sarkozym a Topolánkem zveřejnil koncem roku 2008 týdeník Reflex. Francouzský prezident měl usilovat o to, aby i jeho země nadále předsedala Středomořské unii – uskupení, v němž jsou státy evropské sedmadvacítky a Středomoří. Sarkozy přitom v rozhovoru použil i nediplomatické obraty typu: „Víš, co to je, být sám proti všem těm Arabům?“ České ministerstvo zahraničí se následně za únik rozhovoru muselo omluvit.

Dohoda o velvyslancích se nerýsuje

Podle některých informací by mohla prozatímní dohoda ve sporu o velvyslance vypadat tak, že prezident schválí jména, nad kterými panuje shoda, a o sporných figurách se bude dál jednat. To ale dnes Miloš Zeman nepotvrdil, pouze uvedl, že je k jednání kdykoli připraven. „Pokud pan ministr zahraničí nemá o jednání zájem, je zcela logické, že se dohoda nerýsuje,“ dodal s tím, že oproti větším nárokům svých předchůdců v čele státu prosazuje on pouze dvě jména; vedle Klausové se hraje ještě o Vladimíra Remka pro ambasádu v Moskvě.

„Kosmonaut v Rusku znamená daleko víc než u nás, jsou mu otevřeny všechny dveře, nehledě na to, že Vladimír Remek už úspěšně vedl naše obchodní zastupitelství na ambasádě v Rusku,“ řekl dnes prezident. Schwarzenberg se v této souvislosti nechal již dříve slyšet, že by s Remkovým vycestováním do Moskvy souhlasil, pokud by do Izraele Česko vyslalo někdejšího ministra obrany Alexandra Vondru.