Nebývalý zásah: Padají první obvinění, opozice chce demisi vlády

Praha - Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) začali v souvislosti s dnešní razií na Úřadu vlády, ministerstvu obrany a dalších úřadech předávat první obvinění. Policisté zasahovali přímo na Úřadu vlády, ministerstvu obrany, ministerstvu financí a ve středočeském a východočeském regionu. Zadrželi i šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, kterého policie podle jeho advokáta podezřívá z úplatkářství. Policie také zasahovala v kancelářích pražských podnikatelů Ivo Rittiga a Romana Janouška a pravděpodobně začne vyšetřovat šéfku Nečasova kabinetu. Koalice zatím vyčkává na bližší informace, opoziční poslanci požadují konec premiéra i vlády.

„Nacházíme se ve fázi, kdy jsou předávána obvinění a budou následovat u obviněných osob výslechy v přítomnosti jejich obhájců,“ uvedl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Počet obvinění, která by měla ještě dnes padnout, zatím nechtěl říci s tím, že to bude jasné až ráno. V pátek v dopoledních hodinách chce tyto informace sdělit na briefingu. „Jsou to trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a další trestné činy,“ podotkl žalobce.

Server iDnes.cz v podvečer přinesl informaci o tom, že policie obvinila 8 lidí z celkem 5 trestných činů. „Mohu potvrdit, že bylo zadrženo celkem osm osob, přesný počet obviněných osciluje kolem tohoto čísla,“ uvedl Ištvan. Všechny výslechy zadržených probíhají

Vyšetřovací útvary zatím zveřejňují velmi obecné informace - jisté je v tuto chvíli pouze jediné jméno zadrženého - šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Toho podezírá mimo jiné z úplatkářství v souvislosti s jeho odstoupením z funkce poslance, sdělil jeho advokát Marek Nespala. Dalšími činy, z nichž je Tluchoř podezřelý, jsou pletichy při veřejné zakázce, legalizace výnosů z trestné činnosti a zneužití pravomoci. Podle advokáta policie skutky jasně nekonkretizovala, a proto podezřením nerozumí.

  • Policie svá podezření údajně zmiňuje v odůvodnění příkazu k domovní prohlídce. „Je tam vymezeno několik obecných negativních okruhů od manipulace s veřejnými zakázkami v Praze až po snad převzetí nějakých výhod v souvislosti s odstoupením z funkce poslance, ale skutek není vymezený, uniká mi smysl,“ řekl obhájce.

Advokát Marka Šnajdra

Marka Šnajdra zastihla dnešní zpráva o policejním zásahu na plánované pracovní cestě. Byl kontaktován policií, během zítřka se dostaví na Policii ČR podat vysvětlení a poskytnout potřebnou součinnost. 

ODS je zatím zdrženlivá - požaduje informace

Premiér Petr Nečas odpoledne na tiskové konferenci řekl, že nemá důvod rezignovat, protože nezískal informace prokazující trestnou činnost svých spolupracovníků. Grémium ODS po večerním jednání vyslovilo prozatímní podporu Nečase. Podle místopředsedkyně strany Miroslavy Němcové zatím není dostatek informací k tomu, aby mohla ODS vyvodit závěry.

Miroslava Němcová, předsedkyně Sněmovny (ODS):

„Doufáme, že vzhledem k tomu, že jde o skutečně závažnou věc, dostaneme co nejdříve relevantní informace, které jsme dnes bohužel nedostali. My od začátku říkáme, že je to velmi vážná informace. Teď se můžeme dohadovat do nekonečna. My chceme, aby policie nezávisle vyšetřovala, a poté vyvodíme patřičné závěry, v tuto chvíli to ale neumíme.“ 

Pavel Hanták
Zdroj: ČT24

„Veškeré kroky, které činíme, jsou pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, a veškeré úkony, které jsou prováděny v rámci trestního řízení, jsou řádně povoleny v souladu se zákony,“ vysvětlil Hanták s tím, že akce byla spuštěna již včera večer.

Akce podle něho stále probíhá a policie po dohodě se stáním zastupitelstvím pečlivě zvážuje, které informace, kdy a v které fázi trestního řízení lze zveřejnit. Důvodem je obava, aby nebyl ohrožen další průběh akce.

  • Pavel Hanták: „Pod dozorem Vrchní státního zastupitelství v Olomouci byla realizace spuštěna včera ve večerních hodinách. Jedná se o velmi rozsáhlou realizaci případu, na které pracujeme řadu měsíců. Tato realizace se v současné době týká několika zadržených osob. Mohu potvrdit, že úkony trestního řízení se dotkly sídla Úřadu vlády i ministerstva obrany.“

Dnes dopoledne vyšlo najevo, že policisté z ÚOOZ zasahovali nejen na Úřadu vlády, ale i na ministerstvu obrany či na pražském magistrátě. Objevili se i v sídle generálního ředitelství Lesů ČR v Hradci Králové. Policejní akce odpoledne zamířila i do pobočky Komerční banky na Václavském náměstí v Praze.

Ministr financí Miroslav Kalousek potvrdil, že policisté byli na ministerstvu financí. „Přišli. Nebyli přímo u mne, byli na jiném útvaru ministerstva,“ uvedl. Policisté se podle něj chovali slušně a požádali o jeden dokument, který dostali. Detaily politik uvádět nechtěl.

Na policejních zásazích se podle vyjádření rakouského ministerstva vnitra pro deník Der Standard podíleli i rakouští policisté. Šlo prý o podpůrnou činnost. Do pátrání se zapojili rakouští psovodi se psy speciálně vycvičenými ke hledání peněz.

Vedení TOP 09 k situaci kolem policejního zásahu
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

TOP 09 zatím za vládou i premiérem stojí

Policejní zásah na nejvyšších místech české politiky okamžitě vyvolal zájem také u ostatních koaličních stran. První oficiální stanovisko přišlo od předsednictva TOP 09. Místopředseda Miroslav Kalousek se vyjádřil zatím spíše uvážlivě. Podle něj může jít o vážnou situaci - dokud ale policie neuvede skutečnou příčinu zákroku, TOP 09 prý pevně stojí za premiérem i vládou.

O poznání odvážnější slova volil šéf strany Karel Schwarzenberg. Vývoj případu podle něj může rozhodnout o „budoucím vývoji demokracie v Česku“. „Pokud má policie opravdu pádné důkazy trestné činnosti, může její snaha vést k obrodě demokracie, pokud ale jedná překotně bez důkazů, může být demokracie v ČR ohrožena,“ uvedl Schwarzenberg. 

Vedení ČSSD na tiskové konferenci
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Opozice volá jednotně po konci vlády a nových volbách

ČSSD, KSČM i Věci veřejné - všechny tyto strany už otevřeně potvrdily, že jsou připraveny kvůli závažnému vyšetřování hlasovat pro nedůvěru vládě a vypsání předčasných voleb. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka žádá okamžitou demisi premiéra i koaliční vlády. „ČSSD udělá vše pro to, aby Nečasova vláda ve funkci co nejdříve skončila. Za jediné a demokratické řešení této krize pokládáme dohodu parlamentních stran na rozpuštění Poslanecké sněmovny a vyvolání mimořádných předčasných voleb, a to v co nejkratším termínu,“ prohlásil Sobotka. ČSSD je podle něho připravena jednat se všemi stranami v parlamentu i prezidentem.

Jasný postoj vyjádřili také zástupci KSČM. „Tato vláda už dávno měla být pryč a toto je pouze vrchol ledovce. Tady je na místě v okamžiku, kdy bude sděleno obvinění, aby takové hlasování bylo zahájeno, a my se k němu samozřejmě připojíme,“ řekl ve vysílání ČT Pavel Kováčik. „V okamžiku, kdy došlo k takové situaci, v každé civilizované zemi musí dojít okamžitě k rezignaci premiéra, rezignaci vlády. Vzhledem k množství kauz, které jdou napříč celou Poslaneckou sněmovnou, jsou jediným řešením urychlené předčasné parlamentní volby,“ prohlásil šéf Věcí veřejných Vít Bárta. 

Kromě Petra Tluchoře zadrželi policisté i exministra zemědělství Ivana Fuksu z ODS, vrchní ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka či bývalého náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka. Mezi zadrženými v nynější rozsáhlé policejní akci je také vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul. Seznam zadržených osob policie stále nepotvrdila. Podle zdroje z ministerstva obrany byl zatčen i nynější ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a další příslušník této služby.

Situaci kolem policejního zásahu budou zítra řešit prezident Miloš Zeman s předsedou vlády Petrem Nečasem. Schůzky se zúčastní i předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, policejní prezident Martin Červíček, ministr spravedlnosti Pavel Blažek a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Za policejní akcí jsou podle serveru Aktuálně.cz stovky hodin odposlechů, které v posledních měsících policie nasadila na lobbistu Romana Janouška. V této souvislosti se spekuluje, že akce směřuje k aktivitám nejen Janouška, ale i podnikatele Ivo Rittiga.

Bezpečnostní rada státu se sešla kolem sedmé večer a zhruba hodinu projednávala současnou situaci. Výsledek jednání ale není známý s odkazem na ochranu utajovaných informací.

Vydáno pod