Nečasova dohoda s rebely šla proti ústavě, říká Eliška Wagnerová

Praha – Lukrativní posty v orgánech státních či polostátních firem výměnou za složení poslaneckého mandátu ve chvíli, kdy se poslanec staví proti nějaké schvalované normě, jde proti ústavě. Vyplývá to z vyjádření senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové pro ČT. Zdůraznila, že ústava má normativní charakter. Premiér Petr Nečas přitom ve svém vystoupení před poslanci označil takovou výměnu za standardní praxi stranické politiky.

Eliška Wagnerová připustila, že nepochybně k odměnám v tomto duchu docházelo i v minulosti, nepamatuje si však případ, kdy k něčemu podobnému došlo v souvislosti se zkreslováním vůle parlamentu potažmo jednotlivých poslanců. „Oni prostě nechtěli hlasovat pro určité návrhy zákonů, a tak s nimi bylo dojednáváno, aby odešli. Poslanec má právo hlasovat i proti vůli jeho strany. On tam není proto, aby chránil zájmy této strany, ale slibuje věrnost České republice a že svůj mandát bude vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ zdůraznila Eliška Wagnerová.

Podle jejích slov směřuje povinnost poslance výkonu jeho mandátu pouze k povinnosti vyplývající z jeho slibu. „Není vázán žádným příkazem, říká doslova ústava, a ta má normativní povahu,“ zdůraznila bývalá ústavní soudkyně.

Běžný deal, tvrdí Nečas. Korupce, říkají policisté

Ministerský předseda Petr Nečas při vystoupení před poslanci označil kauzu vyvolanou rozsáhlou razií útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) za mediálně-politickou bramboračku. Když pak hovořil o okolnostech odchodu tří exposlanců ODS z dolní komory a to, že získali nové funkce, mluvil o „vyvažujícím politickém dealu“, který je běžnou součástí politiky. „Tato politická praxe by neměla být kriminalizována,“ domnívá se Nečas s tím, že v opačném případě by šlo o konec dosavadní stranické politiky.

Premiér Nečas v Poslanecké sněmovně vysvětluje razii ÚOOZ
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

A právě v souvislosti s dohodou s několika rebelujícími poslanci ODS se v policejním usnesení o zahájení trestního stíhání objevuje také Nečasovo jméno. Podle slov redaktora MF Dnes Tomáše Syrovátky, který měl možnost do spisu nahlédnout, považují vyšetřovatelé premiéra za člověka, který měl slíbit údajné úplatky.

Eliška Wagnerová ve Studiu 6 o politické krizi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod