Povodně zasáhly i cestovní ruch, kempy zejí prázdnotou, škody počítají památkáři

Praha - Hladiny českých řek dál klesají. Většinu zaplavených domů už lidé stačili vyklidit od bahna a začali vysoušet. Postupně sčítají škody a žádají o okamžitou pomoc. Ministerstvo práce už vyplatilo přes 17 a půl milionu korun. A peníze rozdělují i jednotlivé obce. A rekreační oblasti, které voda zasáhla, s následky povodní stále bojují. Zatímco kempy už uklidily, většina penzionů zůstává mimo provoz.

Většina kempů podél řek má otevřeno, ale zeje zatím prázdnotou. Třeba ve Veselí nad Lužnicí zažili povodně už třikrát, také tábořiště v Putimi otevírá, podobně je tomu v pražské Tróji. Po silných deštích se vzpamatovávají i lesy. Půda je podmáčená, padají stromy. I lesům by se proto turisté měli raději vyhnout. Hlavně na jihu Čech, v Podkrkonoší a na Jičínsku.

A co mají dělat ti, kdo kvůli povodním nemůžou odjet na zaplacenou dovolenou?

  • Záplavy totiž nejsou důvodem pro vrácení zájezdu. Výhodu mají ti, kdo zaplatili pojištění řádově za stovky korun. Nebudou muset platit celý storno poplatek, který může být až do výše ceny zájezdu, z vlastní kapsy. Klienti by se měli co nejdřív obrátit na zákaznické linky pojišťoven a vše doložit. V těchto případech většina z nich slibuje lepší podmínky, než jaké jim ukládá smlouva.
  • Ti, kteří se nepojistili, nemusí o peníze přijít úplně. Můžou se třeba s cestovní kanceláří dohodnout a zájezd přesunout na jiný termín. Místo sebe můžou poslat někoho jiného. Řada cestovek taky slíbila, že lidem naúčtuje při stornování zájezdu opravdu jen to, co musí zaplatit za hotel nebo dopravu. Skutečný stornopoplatek tak může být nižší než ten, uvedený ve smlouvě.

Povodně zasáhly i památky, ale zdaleka ne tak jako před jedenácti lety. Škody se stále ještě počítají. Největší jsou na zámku Veltrusy, kde Vltava zatopila park. Památkáři odhadují jeho obnovu zatím zhruba na 150 milionů.

Zámek, který je v rekonstrukci, zůstává i nadále nepřístupný. Pokud však bude přát počasí a bude dostatek dobrovolníků, do parku by se návštěvníci mohli podívat už ve druhém červencovém týdnu. Jeho obnova ale samozřejmě potrvá několik let.

Povodně zasáhly i památky a cestovní ruch (zdroj: ČT24)
Vydáno pod