Šéf žalobců Zeman žene kauzu Berka k Nejvyššímu soudu

Brno - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dnes podepsal dovolání v případu bývalého ústeckého soudce Jiřího Berky k Nejvyššímu soudu. Tím může zabránit tomu, aby se na Berku vztahovala novoroční amnestie, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus.

„Dovolání ještě dnes odešleme soudu,“ potvrdila mluvčí zastupitelství Helena Markusová. Doručeno bude Krajskému soudu v Táboře. Jeho úkolem bude připravit spis v kauze Berka pro Nejvyšší soud, Zemanovo dovolání i se spisem by potom k soudu měly přijít do měsíce či dvou.

Zatím tedy není jasné, kdy případ, v němž Berka podle obžaloby figuroval v kauze konkursní mafie, projedná. Server aktualne.cz. připomněl, že o podání dovolání požádala Zemana státní zástupkyně Daniela Smetanová, která případ dozoruje.

Nejvyšší soud může rozhodnout, že se amnestie nevztahuje nejen na Berku, ale také na další dva obžalované v této kauze - Daniela Thonata a Lubora Kindla. Vrchní soud v Olomouci před časem rozhodl, že se jich týká jen z části.

Vybrané události v kauze Berka

  • Soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiří Berka poslal 31. března 2003 na základě padělaných listin do konkurzu Union banku, 15. dubna ho zadržela a obvinila policie.
  • V únoru 2004 padlo i obvinění kvůli podezřelým konkurzům na další firmy, kromě Berky i na konkurzního správce Daniela Thonata, zástupce konkurzního správce Petra Tuhého, soudního znalce Martina Jurenku a zaměstnance zpeněžování podstaty Lubora Kindla.
  • Po rozšíření obvinění za konkurz na Zbrojovku Brno a Retemu byli nově obviněni tehdejší prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec a konkurzní správkyně Marta Čiháková.
  • Žalobkyně před soudem navrhla v dubnu 2009 tresty pro 12 obžalovaných. Nejpřísnější dvanáctiletý trest pro Berku.
  • O rok později odsoudil táborský krajský soud Berku, Thonata a Větrovce na devět let.
  • Olomoucký vrchní soud v neveřejném zasedání v květnu 2012 zrušil rozsudek z dubna 2010 a případ vrátil táborskému krajskému soudu, jemuž nařídil lépe odůvodnit rozsudek.
  • 11. ledna 2013 zastavil soud na základě novoroční prezidentské amnestie nepravomocně Berkovo stíhání. Podle soudu se amnestie v celém rozsahu týká rovněž Thonata a Kindla, částečně pak Vladislava Větrovce a Marty Čihákové. Státní zástupce podal proti zastavení stíhání stížnost.