Pekárek s dovoláním neuspěl, odpykává si pět let vězení

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání poslance Romana Pekárka, jenž si odpykává pětiletý trest za korupci spojenou s prodejem pozemku. Do vězení nastoupil v únoru. „Dle Nejvyššího soudu byla trestná činnost prokázána,“ uvedl k rozhodnutí soudu jeho mluvčí Petr Knötig. Mandát poslance, který získal po odstoupení rebelujících poslanců ODS, si Pekárek ponechal.

V pořádku je podle Knötiga prý jak právní kvalifikace činu, tak uložený trest. Pekárek se teoreticky ještě může obrátit se stížností na Ústavní soud, musel by ale argumentovat porušením svých základních práv. 

Soudy Pekárkovi uložily kromě pětiletého vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci pokutu 250 tisíc korun a zákaz působení v samosprávě. Na mandát poslance se však zákaz nevztahuje. 

Podle obžaloby Pekárek (dříve ODS) jako kolínský místostarosta nabídl podnikateli, že za milionový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Vlastník nyní parcely pronajímá k zemědělským účelům. 

Kromě Romana Pekárka, který ještě jako nepravomocně odsouzený nahradil koncem loňského roku ve sněmovně jednoho z rebelujících poslanců ODS, zatím žádný český zákonodárce k nepodmíněnému trestu odsouzen nebyl. Bývalý sociální demokrat David Rath je kvůli podezření z korupce ve vazbě, na soud čeká. I když je ve vazbě, na náhradách za loňský rok získal přes jeden milion korun. Stíhaná je také Vlasta Parkanová (TOP 09), která byla obviněna ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nákupu letadel CASA pro armádu.