Advokát: Přehršel informací v médiích může ovlivňovat svědky

Praha – Příliš mnoho zveřejněných informací o kauze Nagyová může ohrozit samotné vyšetřování například tím, že budou podvědomě ovlivňovány výpovědi svědků. Snadno se také může stát, že detaily převzaté médii budou daleko za hranou toho, co je ze zákona přípustné. České televizi to řekl advokát Miroslav Krutina. Denně tak o celé kauze na povrch vyplouvají další podrobnosti. Server Aktuálně.cz například píše o tom, že policisté mají v souvislosti s celou kauzou v hledáčku také státní podniky ČEZ a České dráhy. Obě společnosti zatím prý o ničem nevědí.

Krutina upozorňuje, že v tomto případě existuje riziko úniku informací daleko za hranou toho, co je přípustné ze zákona. Obává se zároveň, že příliš mnoho informací následně způsobí jejich znevěrohodnění a ohrozí vyšetřování dané věci. „Když pustíte příliš mnoho detailních informací do médií, tak ovlivňujete všechny účastníky řízení, byť na podvědomé bázi. Svědci budou své výpovědi trochu přizpůsobovat tomu, co se v médiích objevuje. Stane se to součástí toho, co o kauze vědí, a pak bude poměrně těžké odlišovat to, co mají zprostředkované a co získali přímo,“ upozorňuje.

Informace totiž mohou šířit nejen orgány činné v trestním řízení, ale také samotní obvinění či jejich advokáti. „Orgány činné v trestním řízení mají právo a do určitého smyslu i povinnost informovat veřejnost o některých skutečnostech týkajících se trestního řízení,“ poznamenal Krutina. Sám ale považuje některé úryvky z odposlechů, které do médií unikly, na hraně toho, co ospravedlňuje veřejný zájem. „Zejména se to týká těch osob, které přímo nejsou účastníky trestního řízení, ale byly účastníky pouze těch hovorů,“ dodal. Obává se tedy, že média i osoby, které tyto informace vypouštějí, riskují postihy.

Kauza zasahuje nejvyšší patra

Vyšetřování případu, který odstartoval pád vlády, se den po dni dotýká dalších politických špiček. Zítra má svědčit ministr financí Miroslav Kalousek. Kriminalisti chtějí, aby objasnil svou roli ve vyjednávání o postech pro bývalé poslance ODS - hlavně pro Marka Šnajdra. Vysvětlování čeká i premiéra v demisi Petra Nečase. Podle detektivů je jeho podíl v kauze zásadní a státní zástupce nevyloučil, že ho obviní. Stejně jako jeho pravá ruka Jana Nagyová a náměstek ministra zemědělství Roman Boček by mohl čelit obvinění z uplácení.  

KDO DALŠÍ BY MOHL BÝT VYŠETŘOVÁN? 

Kromě exposlanců se v policejních spisech objevují i jména šéfů Českých drah Petra Žaludy a ČEZu Daniela Beneše. Nechybí v nich ani exnáměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek. Ten měl být v úzkém kontaktu s kontroverzním podnikatelem Romanem Janouškem. Policisté Grygárka prověřují kvůli praní špinavých peněz a sjednávání výhod při veřejných zakázkách.  

KDE VŠUDE POLICIE PATRÁ? 

Policie žádá informace také od vlivné finanční skupiny J&T. Její banka je známá tím, že si v ní ukládal peníze třeba státní podnik Lesy ČR. Právě s ním jsou spojována jména pražských zákulisních hráčů - Ivo Rittiga a Romana Janouška. Mluvčí banky Nikol Kubaská potvrdila, že J&T byla požádána o součinnost, konkrétně o poskytnutí informací. Detaily ale mluvčí odmítla sdělit.

image_479117
Zdroj: ČT24

Policisté vyšetřují ČEZ i České dráhy

Policisté se v korupční aféře, která stála za pádem vlády, budou zabývat i státním energetickým gigantem ČEZ a také Českými dráhami. Chtějí se zaměřit především na některé investice. V kauze totiž údajně figurují generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš a šéf Českých drah Petr Žaluda. Zejména Beneš byl s Nagyovou prý v častém kontaktu. Podle serveru by znamenalo vyšetřování státních firem, kterými ročně protékají miliardy, zvrat v policejní strategii.

Žaluda měl působit na členy dozorčí rady ČD, aby do funkce člena představenstva zvolili Romana Bočka. O jeho zvolení se podle zveřejněného obvinění zasazovala právě Nagyová. S Benešem a Žaludou měla probírat i možné posty pro rebelující poslance, kteří se podle kriminalistů vzdali mandátů za nabídku výhod – členství v orgánech státních firem. Nagyová ale u výslechu zatím řekla, že v celém kole byla jen prostředník. Podle svého obhájce Eduarda Bruny uvedla, že komunikovala pouze tak, že například dohodla čas schůzky v restauraci nebo v jídelně parlamentu.

Vydáno pod