Inspekce zadržela elitního zlínského kriminalistu

Zlín – Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) včera zadržela policistu ze zlínského krajského policejního ředitelství. Potvrdila to mluvčí inspekce Radka Sandorová. Podle informací ČTK je zadrženým elitní kriminalista Ervín Dankovský, který má na starost vyšetřování řady závažných kauz.

Sandorová ale jméno zadrženého potvrdit nechtěla. Odmítla také říct, proč byl policista zadržen a zda byl obviněn z nějakého trestného činu. „Akce pořád běží, do jejího ukončení nechceme zveřejňovat bližší informace,“ poznamenala Sandorová. 

Zadržení policisty potvrdila i mluvčí krajské policie Jana Macalíková. „Všechny nás to velmi překvapilo,“ řekla. Podle ní inspekce muže zřejmě zadržela kvůli skutku, „který se měl stát již dříve a mimo Zlínský kraj“. 

„Co se týká dalšího postupu, budeme čekat na informace od GIBS. Je v našem zájmu, aby se případ důkladně prošetřil,“ doplnila Macalíková.   

Tým vedený Dankovským je hodnocen jako jeden z nejlepších v celé republice. Loni obsadil třetí příčku v prestižní soutěži Policista roku 2011. Tým na krajském ředitelství přitom působí teprve od ledna roku 2010, kdy krajské ředitelství policie ve Zlínském kraji vzniklo. 

Dankovský a jeho lidé od té doby úspěšně vyšetřovali například brutální vraždu studentky v Hulíně na Kroměřížsku, krádeže luxusních vozidel BMW, zapálení masokombinátu Filex v Uherském Brodě nebo skupinu údajných vyděračů kolem Slováka Miroslava Masláka.