Obří fotovoltaická elektrárna v Moldavě má od úřadu zelenou

Moldava - Lidé z Moldavy na Teplicku definitivně prohráli boj proti obří fotovoltaické elektrárně. I když úřady při povolení stavby udělaly závažné chyby, krajský úřad přezkumné řízení zastavil a tvrdí, že elektrárna je v zájmu obce. Proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat. Odpůrci elektrárny se proto chtějí obrátit na úřady v sousedním Sasku a také na Evropskou komisi. Projekt má vazby na starostu Moldavy Jaroslava Poka. Ten nařčení ze střetu zájmů odmítá.

Krajský úřad Ústeckého kraje zkoumal stavbu elektrárny tři měsíce. Potvrdil, že stavební povolení na elektrárnu neměl městský úřad v Duchcově vůbec vydávat. Řízení, kterým by se platnost povolení zrušila, ale krajský úřad zastavil – fotovoltaika je prý v zájmu obce. Úřad také nezohlednil petici proti stavbě, kterou podepsalo 150 lidí. K rozhodnutí mu stačilo vyjádření starosty Poka, který tvrdí, že Moldavan vydělá na elektrárně desetitisíce ročně. „Pro podnikatele je to minus, nehledě na to, že ceny nemovitostí i všechno ostatní nám tady šlo dolů,“ uvedl už dříve jeden ze signatářů petice, podnikatel Michal Haslinger. Kraj také argumentuje tím, že stavba je v takové fázi, že by investorovi vznikla příliš velká škoda.

Lidé mluví o střetu zájmů, starosta to odmítá

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Česká televize už v září jako první upozornila, že o stavební povolení žádalo sdružení nazvané Moldava - Srdce Krušných hor, které zastupuje partnerka starosty obce Iveta Boudišová. Hotový projekt pak odkoupila společnost Talwin. V jejím představenstvu Boudišová až do letošního ledna zasedala. Navíc pozemky, na kterých elektrárna roste, patří podle výpisu z katastru nemovitostí muži, kterého se starostou Pokem pojí úzké vazby - vlastní spolu několik firem. „Já v tom vidím střet zájmů, vidím v tom jejich zájem, osobní, soukromý, podnikatelský,“ myslí si iniciátorka petice Ivana Ježková. Starosta argumentuje tím, že elektrárna přinese obci každý rok 66 tisíc korun po dobu dvaceti let a střet zájmů to prý není.

Problém s úřady má ale i investor, společnost Talwin. Česká inspekce životního prostředí mu stavbu zakázala kvůli chybějícím výjimkám z ochrany přírody. Firma i dál staví a dostala za to pokutu, další jí hrozí.