Chci zpět své peníze, říká bývalý vlastník Sparty a žene ODS k soudu

Praha – Před Obvodním soudem pro Prahu 4 začalo líčení sporu mezi bývalým vlastníkem fotbalové Sparty Petrem Machem a občanskou demokracií. Mach tvrdí, že mu ODS od roku 1994 dluží půjčku 350 000 korun, kterou straně poskytl coby sponzor. Žádá i úroky. Partaj kontruje, že Machovi peníze vrátila a že je jím uplatňovaný nárok dávno promlčený.

Mach u soudu uvedl, že smlouvu o půjčce uzavřel jako zástupce společnosti Mach Holding ústně s tehdejším výkonným místopředsedou ODS Petrem Čermákem. Doba splatnosti půjčky prý původně byla jeden měsíc, Čermák však údajně platnost smlouvy opakovaně prodlužoval s tím, že občanští demokraté peníze splatí po volbách ze státní dotace. Vrácení půjčky měl Machovi slibovat tehdejší šéf kanceláře ODS Jaroslav Jurečka a senátor za ODS Jiří Oberfalzer, stejně jako expremiér Mirek Topolánek.

ODS neměla na projednání problému čas

Machův advokát Vojtěch Filip (KSČM) uvedl, že kvůli sporu oslovil současné místopředsedy strany Martina Kubu a Pavla Blažka. „Pan Blažek mi dal včera večer vědět, že na výkonné radě strany nezbyl na projednání této věci čas. Situace je dost turbulentní, takže se ani nedivím,“ uvedl předseda komunistů v narážce na aktuální aféru spojenou s obviněním nejbližší spolupracovnice Petra Nečase Jany Nagyové.

ODS dnes u soudu zastupoval právník Petr Toman, který právě v kauze Jany Nagyové hájí Romana Bočka; ten podle policie korumpoval tři tehdejší poslance ODS. K Machově žalobě uvedl, že smír není možný, protože výkonná rada strany se před dvěma lety k nároku vyjádřila odmítavě. Dále prohlásil, že strana Machovi půjčené peníze vrátila, přičemž v účetnictví ODS pro to však zřejmě neexistuje doklad.

Soudce se dnes Macha a ODS pokusil přimět ke smíru, avšak neuspěl; následně dal Machovi třicetidenní lhůtu k tomu, aby svou žalobu konkretizoval a uvedl, s kým přesně a v jakých termínech jednal o údajném prodloužení půjčky. ODS má ve stejné době doložit, kdy peníze údajně vrátila a kdo tak učinil. Soudní jednání bude pokračovat 12. září.