O mikulášském víkendu kontrolovali policisté alkohol u mladistvých

Praha – Policisté v celé republice se vydali v noci na dnešek na kontroly restaurací, barů a diskoték. Například v Praze se zaměřili na sedmou městskou část, kde objevili deset podnapilých teenagerů. Nejmladšímu s alkoholem v krvi bylo teprve 15 let, nejopilejšímu naměřili 1,51 promile. Barmani přitom podle zákona nesmějí alkohol nalít nikomu, kdo není plnoletý.

Dvě desítky policistů a osm policejních aut brázdily noční ulice pražské Letné. V pěti restauracích zkontrolovali doklady více než stovce hostů. První opilé mladistvé policisté našli na vyhlášené diskotéce na Štvanici v jednu ráno. Děti přiznaly, že pily vodku s redbullem nebo pivo. Většinou tvrdily, že jim alkohol koupil kamarád, nebo že je někdo pozval. Pouze jediný mladík přiznal, že si ho koupil sám. Barman – jako je tomu téměř vždy – ale tvrdil, že mladistvým alkohol nenalévá, že si při podezření na nezletilost vyžádá občanský průkaz. V Jihomoravském kraji našli policisté 28 podnapilých mladistvých, jeden z nich nadýchal skoro dvě promile. Noční kontroly barů, restaurací a diskoték budou namátkově pokračovat i dnes večer.

Od začátku letošního roku kvůli nalévání alkoholu mladistvým policie už stíhá 40 lidí. Navíc se oproti loňskému roku zvedl počet mladistvých, kteří kvůli opilosti skončili na záchytce. Zátahy na diskotéky a restaurace dělá policie pravidelně. Poslední velká akce se konala v srpnu ve 2 000 provozovnách. Tam policisté prověřili na osm a půl tisíce mladistvých, zjistili 291 přestupků a 71 trestných činů. Ty policie ještě stále prověřuje, a proto není jasné, kolik provozovatelů nakonec potrestá. Za nalévání alkoholu mladistvým hrozí provozovatelům restauračních zařízení a diskoték jeden rok vězení, v mírnějším případě mohou dostat pokutu tři tisíce korun.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)