Pospíšil: Úřednická vláda? ODS uvidí raději předčasné volby

Praha – Takzvanou „vládu odborníků“ odmítá opozice i koalice. V takovém případě by oba tábory upřednostňovaly předčasné volby. Právě úřednickou vládu zřejmě chce prezident Miloš Zeman. Naznačil to v pořadu Radiožurnálu Hovory z Lán. „ODS počká do úterního odpoledne, až to prezident oznámí oficiálně. Ve chvíli, kdy se ukáže, že zde opravdu vznikne úřednická vláda, od ODS nedostane podporu. Pak se budeme přiklánět k předčasným volbám,“ řekl v rozhovoru pro Události místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Pospíšil: Prezident by měl myslet na všechny, ne jen na své voliče

Podle Pospíšila je teď na prezidentovi, zda zemi povede směrem k politické nestabilitě, nebo upřednostní vládu, která je ve sněmovně schopna získat 101 hlasů – tedy tu v čele s Miroslavou Němcovou (ODS).

Pospíšil zdůraznil, že úřednická vláda ve sněmovně podporu téměř jistě nezíská, jelikož tuto variantu odmítá i opozice. „Je to jeho (Zemanova) politická odpovědnost, měl by hájit zájmy státu - všech 10 milionů občanů, a ne tří milionů jeho voličů,“ konstatoval místopředseda ODS. 

Miroslava Němcová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Miroslava Němcová (ODS): „To rozhodnutí o tom, že by ji (vládu odborníků) on chtěl, je rozhodnutím, které já samozřejmě budu muset respektovat. Ale znamená to, že se neopírá o názory, které slyšel v těch rozhovorech v uplynulých dvou dnech.“

Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09: "My jsme s panem prezidentem jednali a on nám řekl, že nám své rozhodnutí řekne v úterý. Do okamžiku, než nám to rozhodnutí řekne, tak já nebudu komentovat Hovory z Lán ani jiné spekulace."

Karolína Peake, předsedkyně LIDEM: „Předpokládám, že prezident oznámí konečné rozhodnutí v úterý, jak avizoval. Nevím, do jaké míry je toto (prohlášení v Hovorech z Lán) již jeho konečné rozhodnutí, nebo jen něco k čemu inklinuje. Nicméně bylo od začátku jasné, že prezident Zeman nakonec učiní to, co považuje sám za nejlepší rozhodnutí, a nikoli nutně to, co mu na stůl přinese někdo jiný.“

Prezident označil variantu úřednické vlády za jedinou reálnou i z toho důvodu, že ČSSD nechce využít nabídku na sestavení kabinetu. „Nejsme schopni realizovat politiku, nemáme na to ve sněmovně sílu, ČSSD má 54 poslanců. Dnes každá vláda musí získat o podporu parlament, jinak nemůže vládnout a provizorium si také nemůžeme dovolit,“ vysvětlil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek postoj strany.

Strana každopádně o úřednickou vládu zájem nemá. „My rozhodně nebudeme nijak přispívat k tomu, aby taková vláda vznikla,“ uvedl stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier (ČSSD). „Pokud prezident jmenuje úřednickou vládu, nic to nemění na odhodlání ČSSD prosadit předčasné volby,“ řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD vyčkává na hlasy koaličních poslanců

Sociální demokracie v současné době sbírá 120 podpisů potřebných pro rozpuštění sněmovny. „Tři opoziční kluby by podpořili předčasné volby – to je 91 hlasů,“ řekl Zaorálek s tím, že sociální demokraté teď čekají na Zemanovo rozhodnutí a poté na další krok koalice. Právě z koaličních stran ČSSD hlasy nutně potřebují.

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek (ČSSD)
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD: „Pokud Poslanecká sněmovna schválí své rozpuštění, měl by prezident republiky Miloš Zeman bez zbytečného odkladu vyhlásit nové volby tak, aby se mohly uskutečnit během měsíce září. Po tuto omezenou dobu by pak místo Nečasovy vlády v demisi mohla vládnout případná úřednická vláda jmenovaná prezidentem Zemanem.“

Vojtěch Filip, předseda KSČM:„My budeme prosazovat, aby úřednický premiér jmenovaný prezidentem vládl jenom do předčasných voleb.“