Rittig žaluje Zaorálka - nelíbí se mu slovo lupič

Praha - Lobbista Ivo Rittig podal žalobu na místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka kvůli výroku, který zazněl na půdě Poslanecké sněmovny. Zaorálek mluvil o Rittigovi a dalším lobbistovi Romanu Janouškovi jako o lupičích. Rittigovi advokáti chystají i další žaloby proti médiím a lidem, kteří ho údajně v minulých dnech poškodili. Rittig pobývá v Monaku a policii vzkázal, že pokud ho chce v souvislosti s protikorupční razií nyní vyslechnout, musí přijet za ním. Do Česka se vrátí až v říjnu.

„V této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, Janoušek a další jsou lupiči!“ prohlásil Zaorálek na schůzi v pátek 14. června. Rittigovi také vadí další Zaorálkův výrok, že u něho našli policisté 150 milionů korun a zlato. Jako satisfakci požaduje sto tisíc korun a navrhuje mimo jiné i tento text omluvy: „Zvlášť se Vám omlouvám za to, že jsem Vás urážlivě nazval lupičem.“ Podle Zaorálka jde o nebetyčnou drzost. 

Další Rittigovy žaloby mají směřovat i na média. „Budeme podávat žaloby proti všem výrokům, které klienta neoprávněně napadají,“ uvedla Rittigova advokátka Karolína Babáková. Rittig se také nechal slyšet, že se nechce polici vyhýbat - podle právních expertů by to ani v Monaku nebylo možné. V případě vydání mezinárodního zatýkacího rozkazu by na základě úmluv mohl být vydán do Česka, ministerstvo spravedlnosti navíc uvedlo, že Monako vždy v minulosti ve všech právních otázkách Česku vyhovělo. 

Jméno Ivo Rittiga se objevilo v té linii protikorupčního tažení, která sleduje napojení podnikatelských struktur na pražskou politiku a magistrátní finance. Rittiga, Janouška a Tomáše Hrdličku a také někdejšího magistrátního úředníka Jiřího Tomana podezírá policie z ovlivňování veřejných zakázek a praní špinavých peněz, společné podezření směřuje k účasti na organizovaném zločinu. Na pražské radnici detektivové zkoumají smlouvy za 1,5 miliardy. Tomana dnes vyslechla policie, někdejší šéf odboru pražských investic poté řekl, že nerozumí prohlídkám, které u něj policisté nedávno provedli. „S trestnými činy uvedenými v příkazu k domovní prohlídce se neztotožňuji a jsem připraven spolupracovat. Není proti mně vedeno žádné vyšetřování, nebylo zahájeno trestní stíhání,“ řekl Toman. 

Nečas tvrdí, že Nagyovou na Janouška a Rittiga nasadil

Zatčená bývalá šéfka kanceláře premiéra Jana Nagyová se prý scházela s lobbisty Rittigem a Janouškem na příkaz premiéra Petra Nečase (ODS). Serveru Lidovky.cz to sdělil sám Nečas. Předseda vlády v demisi uvedl, že tak chtěl získat zákulisní informace.  „Měla za úkol získat jeho (Rittigovu) důvěru a vytáhnout z něj maximum informací,“ uvedl Nečas a stejně komentoval i schůzky Nagyové s Janouškem. „Byly to informace z pražského podnikatelského suterénu. I zákulisní informace jsou v politice důležité,“ doplnil premiér.

Popřel ovšem, že by někdy jednal se zmíněnými kontroverzními podnikateli sám. „Proč bych s nimi měl přímo jednat? Mně šlo o získání užitečných informací. A ty Nagyová získala. V životě jsem nepotkal loajálnějšího člověka,“ sdělil serveru. Také odmítl, že mu mohli Rittig s Janouškem jakkoli podsunout své zájmy.

Janoušek? Neznáme se, říkají svorně Rittig i Hrdlička

V polovině června Útvar pro odhalování organizovaného zločinu provedl razii v Rittigově v domě a kanceláři; podle Babákové policisté u Rittiga pátrali po smlouvách mezi ním a Nagyovou nebo bývalým náměstkem pražských žalobců Liborem Grygárkem. „Podle informací od klienta si neodnesli v podstatě nic z toho, co hledali. Nic, co by nějakým způsobem mohlo potvrdit jejich podezření,“ uvádí advokátka.

Rittig ústy své obhájkyně odmítá i to, že by byl s Janouškem v užším kontaktu, prý nikdy neměli společné obchodní zájmy, znají se jen společensky a vídají se jednou do roka. Totéž tvrdí i Tomáš Hrdlička. „Nemáme žádné společné aktivity,“ řekl ČT24.

Protiútok lobbisty Rittiga v kauze Nagyová (zdroj: ČT24)