Nové náboje se policistům zasekávaly, musejí být staženy

Praha - Policejní prezidium stahuje závadné náboje. Jde o střely s řízenou deformací, které měly zamezit zranění lidí v okolí přestřelky. Náboje se zasekávají v zásobníku pistole. Policisté je přitom používali jen několik týdnů. Teď se vracejí k původnímu střelivu, přestože v ostrých akcích mnohdy zranilo jak je samotné, tak náhodné svědky.

„V současné době jsme zjistili, že v některých typech zbraní dochází k zaseknutí náboje v zásobníku. (…) Přistoupili jsme k tomu, že tyto náboje jsou stahovány,“ uvedla mluvčí Policejního prezidia Pavla Kopecká. Hlavním důvodem výměny munice je tak bezpečnost. Když totiž celoplášťová střela zasáhne cíl, zpravidla pokračuje dál a může zranit nejenom účastníky přestřelky. Střela s řízenou deformací se chová zcela jinak. Po zasažení osoby zůstane uvnitř těla.  

Na komplikace se střelami s řízenou deformací ale upozornili sami policisté. Problémy měli přímo při výkonu služby i na střelnicích. „V případě výběrového řízení byly prováděny výběrové zkoušky, u kterých se tato závada neobjevila,“ uvedla Kopecká.  

Munici si už převzal výrobce a vedení policie teď čeká, jak dopadnou jeho testy. „V tuto chvíli není jasné, zda se jedná o vinu náboje, zásobníku či kombinaci obou faktorů,“ podotkl obchodní ředitel Sellier & Bellot JSC Josef Strnad. Pokud se prokáže chyba na straně zbrojovky, vedení policie bude dodávku reklamovat. Zatím by šlo o víc než milion kusů. V takovém případě by pak prezidium muselo rozhodnout i o celém tendru na dodávku munice pro téměř 39 tisíc policistů za zhruba 100 milionů korun. 

Reportáž o vadných střelách (zdroj: ČT24)