EU zakázala drogu mefedron, Česko se přidá do půl roku

Praha/Brusel - Ministři spravedlnosti zemí evropské sedmadvacítky dnes rozhodli, že droga mefedron, jež má podobně stimulační účinky jako kokain a extáze, bude v celé Evropské unii zakázána. Na seznamu ilegálních narkotik tato chemická látka dosud nebyla ve dvanácti zemích včetně Česka a Slovenska. Podle sdělení ministerstva zdravotnictví ČR je už připravena novela, která látku v Česku také zakáže.

„Příští týden předáváme úřadu vlády, odboru koordinace a financování protidrogové politiky, novelu zákona o návykových látkách, která zakazuje 15 látek, mezi nimi také mefedron,“ řekl mluvčí českého ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Nelegálními by se mohla stát do konce roku.

„Tato droga se prodává po internetu, často pod nevinnými jmény, jako je rostlinná strava nebo sůl do koupele. EU dnes ukázala, že umí jednat rychle, aby zabránila tomu, že si takové drogy vyžádají další životy,“ uvedla eurokomisařka Viviane Redingová, která návrh předložila ministrům před pár týdny. Zákaz Evropské unie zahrnuje výrobu i obchodování s mefedronem. Komise podotkla, že jen v Británii je tato látka spojována s nejméně 37 úmrtími.

Události, komentáře o mefedronu (zdroj: ČT24)

Droga s krycím názvem „mňau-mňau“

Omamné látce se v Česku říká slangově mňau-mňau. Většinou je k dostání ve formě prášku, ale je možné se setkat i s kapslemi či tabletami. Mefedron patří mezi takzvané „designer drugs“, tedy drogy cíleně vyrobené z látek, které jsou v dané zemi legální; to ale neznamená, že legální je i jejich prodej. „Pokud tuto látku někdo prodává, vystavuje se trestně právnímu postihu podle paragrafu 287 - šíření toxikomanie. Pokud tuto látku bude prodávat osobě mladší 15 let, hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až 8 let,“ upozornil mluvčí Národní protidrogové centrály Michal Hamer.

„Největší riziko mefedronu jako i u jiných drog spočívá v tom, že si můžete koupit něco jako relativně bezpečný mefedron, ale stejně tak tam může být něco daleko horšího, co vás spolehlivě zabije. Nemáte kontrolu nad koncentrací, nemáte vlastně vůbec kontrolu nad tím, co si kupujete,“ varoval Tomáš Zábranský z Centra adiktologie.

Na internetu se prodává například jako bílý prášek určený k hnojení; jak ale zjistila Česká televize, lze mefedron koupit dokonce v kamenném obchodě mj. v ostravské Stodolní ulici. Oficiálně se prodává jako sběratelský předmět s názvy jako euforetic, psychedelic nebo power.