Rusnok sbírá jména pro svůj kabinet. Vnitro povede Pecina

Praha – Ministerstvo vnitra ve vládě Jiřího Rusnoka povede Martin Pecina, který stejný post zastával už v úřednickém kabinetu Jana Fischera. Pecinovo angažmá potvrdil sám nový premiér Rusnok. Dodal, že o postu ministra zahraničí bude jednat s exministrem Janem Kohoutem. Většina ministrů podle něj bude mít vládní zkušenosti, ale nebude to podmínkou pro jejich jmenování. Marie Benešová, o které média píší jako o možné ministryni spravedlnosti, zatím nabídku nedostala. Pokud se tak stane - bude to Benešová podle svých slov zvažovat.

Někdejší šéf Antimonopolního úřadu Martin Pecina řídil ministerstvo vnitra už v letech 2009–2010, když ve funkci coby člen úřednické vlády Jana Fischera vystřídal občanského demokrata Ivana Langera, nyní pracuje ve společnosti Vítkovice Power Engineering. Svůj úkol spatřuje Pecina v personální stabilizaci resortu a v jeho správě do voleb.

„Zemi je potřeba provizorně spravovat do doby, než budou nové volby, tak tu misi chápu já, pan premiér i pan prezident,“ prohlásil v Událostech, komentářích. „V minulých dnech jsem slyšel vyjádření všech parlamentních stran, že pokud bude úřednická vláda, budou předčasné volby a já do toho takto jdu. Budu čtyři měsíce řídit resort, který už jsem řídil a znám ho. Potom budou předčasné volby a já se znovu vrátím do Vítkovic.“

Pecina zároveň odmítl, že by ministerské křeslo získal odměnou za podporu, kterou Zemanovi vyslovil před prezidentskou volbou, ve Vítkovicích je prý lépe zajištěný, než bude na vnitru. O konkrétních krocích v resortu zatím představu nemá. „Přesně nevím, jaký je momentálně stav resortu. Hasičský záchranný sbor a policie fungují standardně a dobře, co se na resortu stalo úřednicky, to nevím,“ řekl.

Martin Pecina
Zdroj: ČT24

Ekonoma Jiřího Rusnoka pověřil prezident Miloš Zeman sestavením vlády dnes odpoledne na Pražském hradě. „Jsem rozhodnut velmi rychle sestavit vládu odborníků, lidí, kteří mají relevantní zkušenosti s danými resorty a především řídící zkušenost, aby se mohli svých rolí efektivně ujmout,“ řekl při této příležitosti Rusnok. „Vláda bude sestavena a doufám i jmenována maximálně do čtrnácti dní.“

O obsazení postu ministra zahraničních věcí chce jednat s Janem Kohoutem; i ten přitom působil ve Fischerově vládě, a to na stejném postu. Jak Pecinu, tak Kohouta před čtyřmi lety nominovala do úřednické vlády sociální demokracie.

Benešová by cestu na spravedlnosti zvažovala

Objevují se informace i o obsazení dalších resortů; podle zdroje ČT24 zamíří šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák na ministerstvo průmyslu. Odborový předák Jaroslav Zavadil by mohl podle některých informací zastávat post vicepremiéra a řídit MPSV, on sám to ale včera odmítl. Do služby se naopak hlásí bývalá stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová – o nabídce ministerského postu by přemýšlela. S Rusnokem se ale naposledy viděla na zasedání poradců prezidenta Miloše Zemana 3. června v Lánech. „Nabídku mi tudíž neučinil, a pokud mi ji v budoucnu učiní, zvážím ji,“ prohlásila Benešová.

Na ministerstvo zdravotnictví se diskutují jména Milady Emmerové, která už byla ministryní zdravotnictví v letech 2004–2005, a senátora Vladimíra Drymla (SPOZ). Ten uvedl, že by s tímto pověřením souhlasil za podmínky, pokud by vláda souhlasila s okamžitou změnou úhradové vyhlášky a lázeňské vyhlášky. „Pokud bych to přijal, tak by okamžitě muselo dojít ke změně úhradové vyhlášky a seznamu, který omezuje lázeňskou péči,“ řekl Dryml.