Danylyšyn se na kauci z vazby nedostane

Praha - Městský soud v Praze nevyhověl žádosti někdejšího ukrajinského ministra hospodářství Bohdana Danylyšyna o propuštění z předběžné vazby. Informovala o tom mluvčí soudu Martina Lhotáková. Muž, jenž je na Ukrajině obviněn ze zneužívání ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek a před časem byl zadržen v Česku na základě mezinárodního zatykače, nabízel peněžitou kauci ve výši 250 000 korun, písemný slib, že se nepokusí uprchnout, a záruku advokátů.

Soud o žádosti podle Lhotákové rozhodl v polovině listopadu v neveřejném zasedání. Mluvčí výsledek prozradila až dnes, protože soud musel počkat, až Danylyšyn obdrží překlad rozhodnutí. Soud se tak prý rozhodl proto, že Danylyšyn v Kyjevě při vyšetřování nespolupracoval - proto byl na bývalého ministra vydán mezinárodní zatykač. Danylyšyn již dříve popřel, že by s úřady nespolupracoval.

Česká policie muže zadržela 18. října, o dva dny později jej městský soud poslal do předběžné vazby. Danylyšyn si proti tomu podal stížnost a zároveň požádal o popuštění z vazby na kauci. Vrchní soud v Praze stížnosti nevyhověl. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nedávno v rozhovoru pro kyjevský list Dělo potvrdil, že Danylyšyn požádal v Česku o azyl a v současnosti se žádostí zabývají úřady.

Danylyšyn údajně způsobil Ukrajině škodu 31 milionů korun

Danylyšyn působil ve vládě bývalé premiérky Julije Tymošenkové od konce roku 2007 do jejího letošního pádu. Na Ukrajině ho viní ze zneužívání ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek, státu údajně způsobil škodu ve výši 13,9 milionu hřiven (31 milionu korun). Mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká již dříve s odvoláním na údaje ukrajinské strany uvedla, že je podezřelý z toho, že v roce 2007 zvýhodnil firmu, která dodávala státu maziva a paliva. Podle ukrajinského tisku jde v případu o dojednávání zakázek na nákup paliva pro ministerstvo obrany a rovněž o podezřelý kontrakt na výstavbu parkovišť na kyjevském mezinárodním letišti Borispol. Danylyšyn veškerá obvinění odmítá.

Ukrajinská opozice označuje kriminalizaci Danylyšynova ministerského působení za projev politického pronásledování, jemuž chce nynější vláda prezidenta Viktora Janukovyče vystavit vlivné reprezentanty opozice. Janukovyč v minulosti už mnohokrát označil vládu Tymošenkové za zkorumpovanou a obvinil ji, že na Ukrajině rozkradla miliony. Tymošenková a její stoupenci naopak tvrdí, že všechna obvinění jsou součástí politické perzekuce ze strany nové vlády.

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková u ukrajinského správního soudu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod