Červnové povodně v Česku: 15 obětí a škody v desítkách miliard

Praha - Červnové záplavy v Česku si vyžádaly celkem 15 lidských životů. Jeden člověk je navíc stále pohřešován. Škody na majetku se vyšplhají do desítek miliard korun, uvedl ministr životního prostředí v demisi a předseda Ústřední povodňové komise Tomáš Chalupa po prvním souhrnném vyhodnocení záplav.

Povodně zasáhly celkem 970 obcí, podle Chalupy ale zatím nelze přesně škody vyčíslit. „My to v tuto chvíli nejsme schopni odhadnout jinak než součtem jednotlivých prvotních odhadů od obcí a krajů, nicméně bavíme se o desítkách miliard korun,“ prohlásil ministr. Povodně Česko podle něj zasáhly celkem ve třech vlnách, a to od 29. května do 5. června, od 10. do 12. června a také od 24. do 27. června. 

Při záplavách bylo zachráněno přes 600 lidí a evakuováno více než 26 tisíc lidí. Do záchranných a následně i likvidačních prací se zapojilo více než 28 tisíc profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří řešili téměř 10 tisíc událostí. Policie nasadila 21 tisíc mužů a žen, armáda pak poskytla téměř deset tisíc vojáků a 1 500 kusů techniky. 

Brífink po zasedání Ústřední povodňové komise (zdroj: ČT24)

Během povodní se také v pětasedmdesáti případech sesunula půda včetně obřího sesuvu zeminy na nedokončeném úseku dálnice D8 na Litoměřicku. „Ústřední povodňová komise doporučuje hejtmanovi Ústeckého kraje vyhlásit stav nebezpečí v okolí staničení dálnice D8 kilometr 55,5 až 58,28,“ prohlásil dnes Chalupa. 

Obce již vyčerpaly 750 milionů korun od ministerstva financí

Podle Chalupy vyčerpaly kraje, obce a města zatím od ministerstva financí na okamžitou pomoc přes 750 milionů korun. Ústřední povodňová komise také doporučila vládě uvolnit 200 milionů na mimořádné odměny pro dobrovolné hasiče.

Vydáno pod