Navržený ministr Pecina: „Nepovažuji se za odborníka na vnitro“

Praha - „Nepovažuji se za odborníka na vnitro,“ prohlásil v Hyde parku Martin Pecina, navrhovaný ministr vnitra do vlády Jiřího Rusnoka. Prezident přitom kabinet označil za „vládu odborníků“. „Jsem dneska jeden z mála, který připadal v úvahu a může to na přechodnou dobu vzít s tím, že na úřadu už působil a problematiku zná alespoň na nějaké úrovni,“ vysvětlil svou nominaci průmyslník Pecina, který vnitro řídil ve vládě Jana Fischera. Pecina dále připustil, že by velmi vážně zvažoval kandidaturu za SPOZ, kdyby takovou nabídku dostal.

Pecina potvrdil, že má k SPOZ velmi blízko. „Můj vztah k SPOZ je veskrze kladný,“ říká s tím, že pokud dostane nabídku, aby za Zemanovce kandidoval ve volbách, bude o tom „velmi vážně uvažovat.“ V parlamentních volbách roku 2010 kandidoval Pecina jako lídr sociálních demokratů v Praze; ze sněmovny však po necelém roce odešel, protože si nerozuměl s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

„Nebudu zasahovat do trestního řízení“

„Určitě se necítím být odborníkem na problematiku policie. Ale vnitro je o státní správě, selském rozumu a manažerském řízení,“ hájí svou způsobilost k řízení ministerstva Pecina. Za svého minulého působení v resortu prý zajistil standardní fungování. Do práce policie nehodlá nijak zasahovat. „Za mého ministrování zcela jistě nebudu zasahovat do trestního řízení,“ zdůraznil Pecina: „Ministr vnitra by neměl policii řídit, policii řídí policejní prezident.“

Právě na otázku, kdo má policejní sbory řídit, bude možná Pecina muset odpovědět, pokud soud pravomocně zprostí bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho obžaloby, kvůli které z vedení policie odešel. „Pan Lessy se vrátí zpátky do služebního poměru, bude mu vyplacena ušlá mzda a budu řešit problém, kdo bude policejním prezidentem,“ připouští Pecina takovou možnost.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Sám dává přednost tomu, aby policii dále vedl nynější prezident Martin Červíček. „Myslím, že by tam měl zůstat pan Červíček,“ soudí Pecina: „Nemyslím si, že by takovéto výměny na čele policejního sboru, - že někdo přijde, je odvolán a přijde jeho předchůdce -, že by byly pro policejní sbor zdravé. Ale bude záležet na právním výkladu.“

„Dva tři lidi si s sebou přinesu“

Odmítl také spekulace, že by chtěl spojit jednotky pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční oddělení. „Myslím, že toto určitě není na mandát překlenovací vlády, aby dělala takovouto restrukturalizaci v policii,“ říká k tomu navrhovaný ministr.

Reformy však chystá na ministerstvu: „Přišlo mi, že je příliš mnoho kompetencí pod jedním náměstkem a na další toho moc nezbylo. To bych nějak přerozdělil,“ říká Pecina. Plánuje také personální změny, které ale nemají být příliš velké. „Dva tři lidi si s sebou přinesu,“ oznámil.

Jako ministr by rád prosadil dorovnání platů policistů a hasičů. „Budu se snažit, pokud na to budou prostředky, policistům a hasičům dorovnávat platy. Patrně nebude na to, aby se to dorovnalo o celých deset procent,“ uvedl Pecina. Zatím však nezná podobu rozpočtu.

Martin Pecina

Někdejší ředitel Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže řídil ministerstvo vnitra už v letech 2009–2010 coby člen úřednického kabinetu Jana Fischera. Ve volbách v roce 2010 kandidoval do sněmovny za sociální demokracii, mandátu se vzdal o rok později po zvolení Bohuslava Sobotky předsedou ČSSD. Před přijetím ministerského křesla v Rusnokově vládě působil jako generální ředitel společnosti Vítkovice Power Engineering, která je součástí vítkovického strojírenského holdingu. V ministerské funkci střídá Jana Kubiceho (bezpartajní, nominant ODS).