Slib 101 poslanců přišel od Němcové pozdě, přiznal Mynář

Praha - Prezidentu Miloši Zemanovi nikdo z politiků nedokázal až do úterního poledne garantovat podporu 101 hlasů v Poslanecké sněmovně. Tvrdí to šéf kanceláře prezidenta Vratislav Mynář. Podle něj byl úterní telefonát Miroslavy Němcové první moment, kdy koalice jasně deklarovala podporu 101 poslanců. V tu chvíli už ale prý bylo příliš pozdě na to, aby prezident změnil rozhodnutí pověřit premiérem Jiřího Rusnoka. Koalice považuje jmenování vlády odborníků za obejití Poslanecké sněmovny.

Po sérii jednání se zástupci parlamentních stran minulý víkend Zeman oznámil konkrétní termín svého rozhodnutí – úterní 15. hodinu. Zhruba dvě hodiny předtím koalice nejprve prostřednictvím Němcové oznámila prezidentovi, že má podporu pro premiérský post od většiny 101 poslanců, následně s tím koalice také seznámila veřejnost na brífinku. Podle Mynáře už ale prezident rozhodnutí nechtěl měnit.

„Pokud tomu pan prezident věnuje čtyři dny a má připraven nějaký svůj scénář, tak když mu někdo zavolá hodinu předtím, aby celý svůj scénář, celé své přemýšlení překopal, to si myslím, že velcí politici nedělají,“ zmínil Mynář.

Koalice ale tvrdí, že většinovou podporu ve sněmovně by měl respektovat i prezident. „Nevím, proč se tady bavíme o parlamentní krizi v momentě, kdy máme stojedničkovou podporu, stejně jako jsme ji měli před měsícem,“ uvedl pověřený předseda ODS Martin Kuba.

Miloš Zeman a Jiří Rusnok
Zdroj: ČT24

Zejména od poslanců ODS, TOP O9 a ČSSD prý nová vláda v čele s Rusnokem nedostane jediný hlas na podporu. Postavit se do čela vlády, která nezíská důvěru ve sněmovně, je podle stran vyjádření neúcty k Parlamentu. „Já bych nepoužíval tak silná slova, že prezident něco obešel. My jsme do úterního poledne neměli garanci a ani na jednání v pátek, ani v sobotu, ani v neděli nikdo nepřijel do Lán s definovanou stojedničkou. To se o tom jen povídalo,“ dodal ředitel prezidentské kanceláře.

Vratislav Mynář, ředitel Kanceláře prezidenta republiky:

„Pokud si s tím dáte tu práci, všichni vás navštíví, den o tom přemýšlíte, připravíte se na různé varianty, probíráte to se všemi zúčastněnými stranami v Parlamentu - nikdo v ten moment jednání nepřišel s podporou 101 poslanců, pouze se jen uvažovalo, spekulovalo.“

Mezitím už ale několik dní intenzivně jedná pověřený premiér Rusnok o své vládní sestavě. Potvrzená jsou prozatím čtyři jména: Martin Pecina (vnitro), Marie Benešová (spravedlnost), Miroslav Toman (zemědělství) a Jiří Balvín (kultura). Řada oslovených osob ale pozvání do vlády odmítla, případně si dala čas na rozmyšlenou.

Události, komentáře - hledání Rusnokovy sestavy (zdroj: ČT24)