Češi jsou nejneřestnějším národem světa

Praha - Češi vévodí celému světu v holdování neřestem. Alespoň to tvrdí analytici americké agentury Bloomberg, kteří sestavili žebříček států s ohledem na konzumaci alkoholu, cigaret a drog a tržby z hazardu v přepočtu na obyvatele starší 15 let. A Česká republika se ocitla na samém vrcholu. Na opačném konci seznamu je bezúhonná Zambie. Slovensko je v celkovém hodnocení na 18. místě těsně za Británií a USA.

Základem statistiky se stala průměrná spotřeba alkoholu a cigaret na obyvatele starší 15 let, roční spotřeba drogového mixu složeného z amfetaminu, marihuany, kokainu, extáze a opiátů včetně léků a celkový roční obrat hazardních her v poměru k hrubému domácímu produktu.

Škála hodnocení jednotlivých států v každém z ukazatelů se pohybovala od 0 do 25 bodů. Hodnocené země pak zaujímaly místo v žebříčku procentuálně podle součtu všech čtyř hodnot. Analyzováno bylo jen 57 států, které publikují statistiky ve všech hodnocených oblastech.

„Medailové“ pozice dle celkového výsledku:

  1. Česká republika (64,5 bodu)
  2. Slovinsko (58,8 bodu)
  3. Austrálie (55,8 bodu)

Umístění České republiky v jednotlivých kategoriích:

  • alkohol - 4. místo
  • drogy - 6. místo
  • cigarety - 9. místo
  • hazard - 12. místo

Žádné dílčí kategorii sice Česko nevévodí, nelichotivé prvenství má však podle Bloombergu v konzumaci marihuany. V užívání tzv. taneční drogy extáze je ČR druhá ihned za Austrálií. Obecně drogám nejvíc propadli obyvatelé Izraele, nejméně Arméni, Rumuni a Albánci.

V tuzemsku si lidé neodepírají ani alkohol. Každý Čech ho v průměru ročně vypije asi 170 litrů, nejvíce se pije pivo. Mladí do 24 let ale dlouhodobou statistiku mění - nejčastěji si totiž kupují tvrdý alkohol. Alkohol se podle statistiky nejvíc pije v Bělorusku a nejméně v Libanonu.

Kuřáků v Česku každým rokem přibývá, nejvíce mezi mladými. Asi čtvrt milionu kuřáků u nás ještě nedosáhlo ani hranice plnoletosti. Před 20 lety každý Čech vykouřil ročně necelých 1 800 cigaret, dnes je jich přes dva tisíce. Vůbec největší spotřeba cigaret je v Bulharsku, nejmenší v Zambii.

Proti hazardním hrám odstartoval v Česku tvrdý odpor. Řada obcí chce herny na svém území regulovat, nebo dokonce zcela zakázat. I tak je ale Česko dvanácté. V hazardu se točí nejvíc peněz na Filipínách, nejméně v Salvadoru, Guatemale a také v Rusku, kde je ovšem většina hráčských doupat ilegální.

Česko zemí neřestí? (zdroj: ČT24)