Rusnokova vláda nemá mandát rozhodnout o Temelínu, tvrdí Nečas

Praha - Kabinet designovaného premiéra Jiřího Rusnoka by neměl přijímat žádné rozhodnutí o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín. Nemá k tomu politický mandát. Je o tom přesvědčen odcházející předseda vlády Petr Nečas. Podle ministra financí v demisi Miroslava Kalouska výběru vítěze stamiliardového tendru musí předcházet zajištění garantované ceny elektřiny pro investora společnost ČEZ. Podle původního harmonogramu měl být vítěz tendru vybrán letos na podzim.

„Pokud zde bude dočasná vláda bez důvěry, tak podle mého nejhlubšího přesvědčení nemá žádný mandát - a troufám si říct, že ani právo - o tak zásadním strategickém projektu rozhodovat,“ prohlásil po dnešním zřejmě posledním zasedání vlády premiér v demisi Petr Nečas.

Dostavba Temelína by byla jednou z největších zakázek v české historii, náklady investice se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Pro energetickou firmu je rozhodující, zda dojednané podmínky a celkový rámec reprezentovaný Státní energetickou koncepcí a souvisejícími zákony dávají jistotu návratnosti vynaložených nákladů na výstavbu. 

Bez garantované elektřiny to nepůjde

Právě rozhodnutí o garantované ceně elektřiny, která může ČEZu zajistit návratnost investice, je podle ministra financí Kalouska hlavní překážkou pro určení zhotovitele dostavby Temelína. „Bez garantované ceny žádný odpovědný manažer nemůže učinit takové rozhodnutí, protože riziko, že taková investice bude nenávratná, je příliš veliké,“ doplnil odcházejícího premiéra Kalousek. „Není to jen hospodářské riziko, ale dokonce trestně právní. Tady platí paragrafy o řádném hospodáři,“ dodal.

Místopředseda TOP 09 je zároveň velmi skeptický, že by poslanci v nynější nepřehledné politické situaci mohli o garantované ceně elektřiny „skutečně racionálně a odborně“ rozhodnout. „I kdyby naše vláda dovládla do konce volebního období, bylo by velmi složité učinit rozhodnutí o dostavbě Temelínu, neboť by mu předcházela nutná změna legislativního prostředí,“ domnívá se Kalousek.

Temelín
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/Lidové noviny

Jiří Rusnok hovořil na téma Temelín s šéfem elektrárenského gigantu ČEZ Danielem Benešem na včerejší schůzce. „Generální ředitel připraví některé dokumenty nebo aktualizuje materiály, které se týkají tendru i celkové situace v české energetice. Budeme se o tom poměrně brzy bavit,“ řekl Rusnok. Dodal, že není žádný časový tlak, aby vláda o Temelínu rozhodla.

ČEZ ve výběrovém řízení od počátku dubna jedná s americko-japonskou společností Westinghouse a česko-ruským Konsorciem MIR.1200. Energetická společnost přitom počítá s tím, že rozhovory s uchazeči budou po naplánovaných červencových jednáních dále pokračovat ještě v září a říjnu. Celková doba tendru záleží podle ČEZu na postoji účastníků vůči požadavkům zadavatele.

Brífink po jednání vlády v demisi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod