Picek zůstává ve vládě. Legitimizuje ji, zlobí se ODS

Praha – Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek k nelibosti ODS přijal nabídku pověřeného premiéra Jiřího Rusnoka a i v jeho vládě bude stát v čele silového rezortu. Picek je již dvanáctým známým jménem pro Rusnokovu sestavu, funkci ministra průmyslu a obchodu dnes přijal letitý šéf třineckých železáren Jiří Cienciala, ministerstvo dopravy bude řídit Zdeněk Žák. Rusnokovu vládu by měl prezident Miloš Zeman jmenovat příští týden ve středu, neobsazená v tuto chvíli zůstávají křesla ministra životního prostředí a správce státní kasy.

„Po důkladném zvážení situace jsem dospěl k závěru, že mám ve své práci pokračovat,“ oznámil v tiskovém prohlášení Vlastimil Picek s tím, že se chce soustředit třeba na dokončení reorganizace armády i ministerstva, chce pokračovat v legislativních změnách armády a především dokončit vyjednávání se Stockholmem o nadzvukových letounech Gripen.

Picek stojí v čele ministerstva od poloviny března, kdy ho do funkce se slovy uznání jmenoval prezident Miloš Zeman; předchozí čtvrt roku řídil ministerstvo coby první náměstek, v prosinci byla po osmi dnech z ministerstva odvolána Karolína Peake a ministerstvo od té doby nemělo vedení.

Pickovo rozhodnutí uvítal náčelník generálního štábu Petr Pavel. Časté výměny ministrů podle něj ozbrojeným silám spíše škodí. „Obranyschopnost země by se neměla stát předmětem politického soupeření,“ uvedl Pavel. Naopak kriticky se k němu staví místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, jejíž strana Picka do vlády přizvala. „Svou účastí dává legitimitu vládě, která ji nemá a neodvozuje ji od Poslanecké sněmovny. Legitimizuje postup pana prezidenta a mrzí mě to,“ konstatovala Němcová, jež sama usilovala o post premiérky.

Podle tiskového mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška se ale Picek svému poslání nijak nezpronevěřuje. „Vlastimil Picek šel do vlády Petra Nečase jako nestranický odborník a tímto nestranickým odborníkem se pochopitelně cítí i nadále,“ uvedl. „Dospěl jsem k závěru, že mé další působení na ministerstvu obrany je v zájmu stability a kontinuity tohoto resortu,“ dodal sám Picek.

Petr Nečas a Vlastimil Picek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Třiašedesátiletý Jiří Cienciala ve funkci vystřídá Martina Kubu (ODS). Šéfem železáren byl 14 let, funkci opustil v roce 2011, následně se dostal do dozorčí rady společnosti. Zároveň je rektorem soukromé Vysoké školy podnikání, zasedá rovněž v Radě pro výzkum vývoj a inovace, kterou využívá odstupující kabinet premiéra Petra Nečase.

„Současná situace se dá považovat za krizi a je potřeba to období překlenout tak, aby klíčový sektor, jakým je průmysl a obchod, nijak neutrpěl, ale naopak posiloval,“ uvedl ke svému novému angažmá. Na ministerstvu se chce soustředit na podporu podnikání coby cesty k hospodářskému růstu a snížení nezaměstnanosti, usiluje i o hlubší spolupráci mezi průmyslem a školstvím a posílení české konkurenceschopnosti.

„Konkurenceschopnost je otázka inovací, výrobků a služeb, které se dají prodat, i snižování nákladů. Průmysl České republiky za posledních dvacet let utrpěl hodně porážek. Situaci bych označil za poslední zvonění, nejen České republiky i Evropské unie,“ varoval před nastupujícími giganty z řad asijských tygrů.

Zdeněk Žák dříve pracoval pro největšího českého železničního dopravce a je rovněž někdejším poradcem prezidenta Zemana; na ministerstvu nahradí Zbyňka Stanjuru (ODS). „Dlouhodobě pracuji v rezortu dopravy, mám na ty věci svůj názor, měl jsem příležitost si vyzkoušet i to, jestli se dá s českou veřejnou správou hnout, když jsem působil v pozici náměstka ministra dopravy. Rád bych na tehdejší kroky navázal,“ řekl ke svému angažmá Žák, který v roce 2009 krátký čas působil coby náměstek Petra Bendla.

Za hlavní prioritu označil „obnovení všech funkcí veřejné správy“, ministerstvo dopravy podle něj v uplynulých letech činnost svých institucí mnohdy destruovalo. Žák chce rovněž zahájit přípravu infrastrukturních staveb, které byly zmraženy kvůli hospodářské krizi, a posílit akce na podporu dopravy. Specifický problém pro něj představují nevyčerpané evropské fondy, rád by posílil jejich čerpání pro oblast dopravy.

PODÍVEJTE SE: Vizitky potvrzených členů Rusnokovy vlády

V Kramářově vile dnes Rusnok přijal také viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje. Ten uvedl, že nepřijel kvůli personáliím. „Vláda je téměř sestavena, a tak začíná jednání o programových bodech. Za svaz průmyslu máme několik významných věcí, které potřebují české firmy a české domácnosti rychle vyřešit, které byly přerušeny odstoupením vlády. Jeden z hlavních bodů, které jdu s panem premiérem projednávat, jsou poplatky za obnovitelné zdroje,“ řekl před jednáním.

Rusnokovým záměrem je znát kompletní vládní sestavu v pátek a nejpozději v pondělí tak, aby ji prezident Miloš Zeman mohl ve středu 10. července jmenovat. Dosud posledním přírůstkem na ministerském seznamu bylo jméno kyjovského starosty Františka Lukla, který včera přijal nabídku vést ministerstvo pro místní rozvoj.

VEČEŘE NA HRADĚ: Prezident Miloš Zeman pozval končící ministry Nečasova kabinetu na večeři, velká část jich ale příští pondělí na Pražský hrad nezamíří. Informuje o tom deník Právo. Předběžně se omluvili dva šéfové resortů z TOP 09. Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg už prý mají jiný program, podle informací deníku ale nedorazí záměrně. Omluvili se taky ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Kuba nebo vicepremiérka Karolína Peake.

Peake kritizuje zrušení svého postu

Rusnokova vláda také zruší pozice, které zastávala vicepremiérka Karolína Peake a šéf legislativní rady vlády Adam Mlsna. Tento záměr ovšem Peake kritizovala. „Považuju za velkou chybu, že se má zrušit pozice ministra pro koordinaci boje s korupcí. Je to nadresortní problematika, které se nikdo nevěnoval tak jako my v této vládě,“ konstatovala. „Pokud by měla přejít pod ministerstvo spravedlnosti, riskujeme, že se v jeho obrovské agendě ztratí, nebo ji osoba v čele resortu nebude považovat za svou prioritu a nechá ji na úředních, kteří to nebudou mít sílu prosazovat.“

Vydáno pod