Nabídněte Snowdenovi azyl v ČR, vyzývají Piráti

Praha – Na ministerstvo vnitra míří dopis Pirátské strany s výzvou, aby úřad nabídl azyl Edwardu Snowdenovi, který vyzradil detaily amerického odposlechového programu Prism. Strana se také obrací na ministra v demisi Jana Kubiceho s tím, aby razantně odmítl sledovací praktiky USA. Ministerstvo zatím dopis nedostalo. Pokud chce podle azylových pravidel někdo zažádat o azyl, musí tak učinit osobně na území ČR.

„Na americký svátek nezávislosti Česká pirátská strana zaslala Ministerstvu vnitra ČR výzvu, aby nabídlo americkému whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi politický azyl v České republice,“ řekl místopředseda Pirátů Jakub Michálek. Kubice pak má prý ubezpečit veřejnost, že české tajné služby se na podobném sledovacím programu nijak nepodílejí.

Michálek dal rovněž najevo své mínění, že české instituce by neměly využívat software firem do kauzy masivního celosvětového sledování zapojených. Společnosti by měly zveřejnit zdrojový kód svých programů, aby mohli odborníci z řad veřejnosti zkontrolovat, jak software pracuje se soukromými daty, uvedl.

Bývalý technik amerických tajných služeb Snowden prozradil médiím podrobnosti o utajovaném programu americké vlády Prism, jehož součástí je sledování internetové a telefonické komunikace v zahraničí. Americké úřady ho za to obvinily ze špionáže a krádeže úředních dokumentů. V současnosti se třicetiletý Snowden nachází v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo a nemůže odletět, protože mu USA zrušily platnost cestovního pasu. O azyl požádal asi dvacítku zemí. Americký prezident Barack Obama varoval, že udělení azylu Snowdenovi by vedlo k vážným důsledkům.