Komorní loučení s Nečasovou vládou. Ze 17 členů jich na Hrad přišlo pět

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Pražský hrad pozval členy končícího kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Ze 17 členů vlády jich dorazilo pět včetně Nečase, všichni ministři za TOP 09 chybějí. Na Hradě tak vedle Zemana a Nečase večeří jen ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), ministr bez portfeje Petr Mlsna, ministr školství Petr Fiala a ministr obrany Vlastimil Picek, který jako jediný bude i v novém kabinetu.

Odstupující ministr životního prostředí Chalupa při příjezdu na Hrad řekl, že večeři chápe jako oficiální setkání hlavy státu se členy končící vlády a že jeho účast nesouvisí s postojem k rozhodnutí prezidenta jmenovat Rusnoka premiérem. „Účast na dnešní večeři na mém nesouhlasu nic nemění,“ uvedl.

Společné večeře se kvůli dovolené nezúčastní například dosluhující vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Úřadující šéf ODS a ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Kuba je zase na dlouho plánovaném výjezdu ODS v Ostravě, ministr spravedlnosti Pavel Blažek má zápal plic.

Přišly pozdě pozvánky?

Účast odmítli také Zemanův sok v prezidentské volbě, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a jeho stranický zástupce, ministr financí Miroslav Kalousek. Oba argumentovali tím, že pozvánky z minulé středy přišly příliš pozdě a že už měli jiný program. Omluvili se i všichni další ministři z TOP 09.

Petr Nečas přijíždí na večeři na Pražském hradě
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Akce na Hradě by měla být podle hradního kancléře Vratislava Mynáře důstojným rozloučením prezidenta Zemana se členy odcházející vlády. Samotná prezidentská kancelář ovšem připouští, že s pozvánkami byla potíž. „Je trošku na nás, že ty pozvánky odešly v pozdějším termínu, bylo to dáno programem prezidenta, kdy jsme byli celý minulý týden v zahraničí,“ konstatoval Mynář s tím, že to by ale nutně nemusel být důvod pro neúčast na slavnostní večeři.

Hradní kancléř Vratislav Mynář: „Jsou lidé, kteří nepřišli schválně, i kdyby jim pozvánka dorazila i měsíc dopředu. O něčem to vypovídá. Není to důstojné, ať jsou vztahy jakékoliv.“

Nečasův kabinet končí po skandálu, do nějž je zapojena někdejší nejbližší spolupracovnice premiéra v demisi Jana Nagyová. Policie ji vzala do vazby kvůli zneužití Vojenského zpravodajství a údajnému uplácení tří bývalých poslanců ODS, kteří po opuštění poslaneckých lavic zasedli ve státních podnicích.

Kvůli tomuto případu dnes také žalobci zažádali Poslaneckou sněmovnu o Nečasovo vydání. S výjimkou premiérova tiskového prohlášení (více zde) se ale zatím nepodařilo získat Nečasův další komentář - na rozdíl od ostatních účastníků večeře totiž přijel až na třetí nádvoří Pražského hradu, a vyhnul se tak novinářům.

Vstup Filipa Horkého (21:00) (zdroj: ČT24)