Mráz už připravil o život nejméně dva bezdomovce

Bernov - V Bernově na Karlovarsku prověřuje policie okolnosti smrti jednašedesátiletého bezdomovce. Podle jedné z vyšetřovacích verzí muž umrzl. Lidé našli jeho tělo u montážních hal. Podle svědků se zřejmě večer vracel opilý do maringotky, kde přespával, a po cestě upadl. Přivolaný lékař záchranné služby už mohl konstatovat jen smrt. Přesné okolnosti úmrtí určí až nařízená soudní pitva. Další sedmačtyřicetiletý muž zřejmě umrzl v areálu bývalé továrny Waltrovka v pražských Jinonicích. Podle mluvčí pražských policistů Evy Miklíkové jde zřejmě o člověka bez domova, který zemřel na následky podchlazení. Mráz si v Česku vyžádá každý rok desítky obětí, mnohdy z řad lidí bez domova. Zjistit, kolik lidí takto přijde o život, přesně nelze, statistiku policie nevede.

Podle spolupracovníka ČHMÚ Rudolfa Kovaříka klesla nad ránem teplota v okolí Bernova až k minus osmi stupňům Celsia, foukal navíc silný ledový vítr. Záchranáři se tak domnívají, že bezdomovec mohl umrznout. Tuto verzi prověřují i policisté. Pokud by pitva potvrdila smrt podchlazením, šlo by zřejmě o první letošní případ umrznutí v Karlovarském kraji.

V Praze nalezli mrtvého muže bez známek života v opuštěné budově jídelny areálu bývalé radlické továrny. Lékař na jeho těle neshledal žádné známky násilí. Stejně jako v prvním případě, i zde byla nařízena soudní pitva.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

V Brně zahájila Armáda spásy tradiční sbírku na bezdomovce

V Brně začala tradiční vánoční sbírka na bezdomovce. Ze zisku budou nakoupeny ponožky, teplé spodní prádlo a nové matrace pro noclehárnu Armády spásy v azylovém domě v Mlýnské ulici. Vedoucí domu Pavel Kosorin zároveň připomněl, že i letos připraví charitativní organizace pro bezdomovce vánoční oběd. Sbírka potrvá do 21. prosince, zisk poslouží i k nákupu věcí pro komunitní centrum v Trnkově ulici. Příspěvky bude charita vybírat do dvou červených kotlíků umístěných v České a Masarykově ulici v centru Brna. Letos akci nově zpestří rozdávání polévky bezdomovcům.

Lidé bez domova
Zdroj: ČT24
Vydáno pod