Sobotka nechce ČSSD zavléct do „války“ se Zemanem

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pokládá za nesmyslné zavléct sociální demokracii do „války“ s prezidentem Milošem Zemanem. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce. To si podle něj přejí političtí konkurenti sociální demokracie, aby tak stranu oslabili.

„Já pokládám za nesmyslné chtít zavléct sociální demokracii do nějaké války s levicovým prezidentem, kterého sociální demokracie ve druhém kole prezidentských voleb podpořila. To neznamená, že v některých věcech nebudeme mít odlišné názory,“ řekl Sobotka.

Podotkl přitom, že v klíčových otázkách, jako například v zahraniční politice, protikorupční strategii nebo podpoře hospodářského růstu, se s prezidentem sociální demokraté dokážou shodnout. 

Vztahy mezi prezidentem a sociální demokracií podle Sobotky spíš komplikují výroky Zemanova kancléře a bývalého předsedy Zemanovců Vratislava Mynáře. Ten Sobotku nedávno kritizoval za rychlou změnu názorů na řešení politické situace a uvedl, že „Sobotka je slabý jako stisk jeho ruky“. 

„Kancléř, který je placen z peněz daňových úředníků, by měl vystupovat jako státní úředník a neměl by se přímo politicky angažovat. Myslím, že ty útoky mohou komplikovat vztahy mezi prezidentem a sociální demokracií,“ míní šéf ČSSD.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)