Češi budou už brzy létat do Kanady opět bez víz

Praha - Kanada by během několika týdnů, maximálně měsíců měla zrušit vízovou povinnost pro Českou republiku. Informaci přinesly Hospodářské noviny. Česko podle nich zrušením víz podmiňuje podpis smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou.

„Kanada si je provázaností obojího dobře vědoma. Věříme proto, že do doby, než bude dohoda připravena k podpisu, dojde k uvolnění vízového režimu,“ řekl deníku náměstek ministra zahraničí Jan Schneider. V opačném případě nevyloučil, že by Česká republika pozdržela souhlas s podpisem dohody. Přesný termín podpisu zatím stanovený není, mohlo by k němu dojít po prázdninách.  

Kanada s Evropskou unií zahájily rozhovory o hospodářské a obchodní dohodě v roce 2009. Smlouva, známá pod zkratkou CETA, by měla výrazně uvolnit vzájemnou výměnu zboží a služeb. Kanada věří, že po podpisu smlouvy vzroste obchod s EU o dvacet procent, což by jí do ekonomiky ročně přineslo 12 miliard dolarů.   

Vízová povinnost pro Českou republiku byla obnovena v roce 2009 kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl z ČR. Kanada zdůvodňovala trvání víz i nutností reformovat azylový zákon. Ten platí od prosince 2012 a azylové řízení zrychlil, víza ale zrušena nebyla. Země se hájila, že potřebuje na otestování zákona alespoň roční praxi. Zrušení víz by ale mohlo nasvědčovat to, že je Kanada nakonec nezavedla pro Maďarsko, kde to plánovala z podobných důvodů jako v Česku. 

Vydáno pod