Fischer chce po dárcích informace o původu peněz, jinak je prý vrátí

Praha - Ministr financí Jan Fischer vyzval sponzory, kteří mu pomohli doplatit dluh za prezidentskou kampaň, ať doloží původ peněz. V opačném případě je hodlá vrátit. Chce tak utnout spekulace, že se dary pojí s jeho jmenováním, a je tak někomu zavázán. Politici se přesto shodují, že je nedůvěryhodný a má z vlády odejít.

Kdysi šedý úředník Jan Fischer je dnes nejkřiklavější postavou Rusnokovy vlády. A to kvůli pěti milionům, které přistály během šesti dní na jeho transparentním účtu. Neúspěšný kandidát na hlavu státu byl za financování své kampaně, která skončila v několikamilionových dluzích, opakovaně kritizován. Naposledy o víkendu jej k vysvětlení původu peněz, které mu na účet přišly krátce předtím, než se stal ministrem, vyzvalo několik politických stran, jež zvažují podporu Rusnokově vládě. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že by měl Fischer ve vládě skončit.  

Jan Fischer:

„Abych ukončil nepodložené útoky na svou osobu, veřejně jsem vyzval své dárce, u kterých panují jakékoli nejasnosti, aby učinili potřebné kroky k vyloučení pochybností.“

Původ peněz má podle Fischera vysvětlit šéf energetické skupiny CE Group Ladislav Dráb, který mu dal dohromady přes čtyři miliony, a také Štefan Havlík. Ten daroval necelý milion. Je členem představenstva firmy, která opravuje část dálnice D1. Původ darů mají oba vysvětlit do středy 17. července 16:00.  

„Pokud pánové Ladislav Dráb a Štefan Havlík ve stanoveném termínu nedoloží požadované, ministr financí Jan Fischer jim jejich finanční dary vrátí a chybějící peníze na transparentním účtu uhradí z vlastních prostředků,“ uvádí se v tiskové zprávě. Ministr v ní také zopakoval, že žádnému z jeho dárců nebudou plynout jakékoli výhody.

Fischer vyzval sponzory, ať doloží původ peněz (zdroj: ČT24)

Pochybnosti přesto nemizí. „I kdyby řekli, odkud vzali peníze, dál zůstane podezření, že pan Fischer je těmto lidem zavázán,“ řekl Jiří Pospíšil, místopředseda ODS. „ODS tuto vládu nepodpoří, a to nejen kvůli Janu Fischerovi, ale z principiálních důvodů, nemůžeme podpořit vládu složenou z přátel a sponzorů Miloše Zemana,“ dodal.

Fischerovy zaplacené dluhy mohou sehrát klíčovou roli při hlasování o důvěře v poslanecké sněmovně. „Je to teď odpovědnost premiéra Rusnoka, aby zvážil, zda Jan Fischer nebude pro hlasování o důvěře spíše přítěží,“ uvedl Michal Hašek, místopředseda ČSSD. „My chceme vysvětlení od pana premiéra, protože on byl zodpovědný za sestavování vlády, se kterou přijde žádat o důvěru,“ dodal Vojtěch Filip, předseda KSČM.

Premiér Jiří Rusnok však zatím mlčí. Jestli vláda nakonec získá od poslanců zelenou, bude jasné v první půlce srpna. Pokud se tedy do té doby sněmovna nerozpustí. 

Miloš Zeman jmenuje Jana Fischera ministrem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK