Pecina vyšetřovatelům věří, při blamáži by ale zvažoval jejich posty

Praha - Ministr vnitra Martin Pecina věří, že vyšetřování kauzy kolem Jany Nagyové neprovázejí jakékoliv tlaky. V Interview ČT24 zmínil, že vyšetřujícím policistům a státnímu zástupci důvěřuje a nemá důvod jejich práci pokládat za nekvalitní. Pokud by však soudy zadržené zprostily viny, jde podle něj o závažný problém. V takovém případě Pecina nevyloučil ani personální zásah do špiček policie nebo státního zastupitelství. Zároveň znovu připomněl, že kauza podle něj nemůže být zametena pod koberec.

Už ve středu bude mandátový a imunitní výbor poprvé jednat o vydání Petra Nečase. Olomoucké státní zastupitelství zvažuje expremiérovo stíhání kvůli postům pro tři dnes zadržené exposlance. Podle Nečase je výměna poslaneckého mandátu za funkce běžným politickým jednáním a celou kauzu tak považuje za vykonstruovanou. Podle mínění ministra vnitra ale o „politický proces“ nejde. „Já o tom mám informace jen z médií. Čistě teoreticky to tak být může, ale já si to nemyslím,“ řekl Pecina.

Pecina bude nicméně v duchu předešlých prohlášení nové vlády důsledně trvat na tom, aby bylo vyšetřování dotaženo do konce – ať už půjde o potrestání obviněných, nebo jejich plné osvobození. „Buď se řekne, že je to plácnutí do vody, a potom, když na základě toho padla vláda, by to bylo velmi závažné, anebo to státní zástupci a policisté u soudu dotáhnou k potrestání viníků a potom to bylo všechno oprávněné,“ řekl Pecina.

Pokud by se ale prokázalo, že policie i státní zastupitelství zatklo a několik týdnů drželo obviněné neoprávněně, nevylučuje Pecina personální potrestání na nejvyšších úrovních. „Pokud se ukáže, že toto celé je politický proces, tak jak říká Petr Nečas, potom by to bylo na práci Generální inspekce bezpečnostních sborů a o tom, že vláda by rozhodovala, jestli příslušný státní zástupce je kompetentní vykonávat tuto funkci,“ prohlásil ministr.

Martin Pecina, ministr vnitra:

„Pokud soudy rozhodnou, že ti lidé jsou nevinní a byli několik týdnů drženi nevinně ve vazbě, potom by to bylo na řešení vládou, která má nástroje na to, aby řešila odpovědnost státních zástupců. Ale já věřím, že policie i státní zastupitelství pracovaly dobře a vyjádřil jsem podporu i policejnímu prezidentovi.“

Martin Pecina
Zdroj: ČT24

Novu vládu tento týden pravděpodobně čeká vyjednávání s politickými stranami o případné podpoře ve sněmovně. Rusnokův kabinet bude hledat společnou řeč hlavně s ČSSD a komunisty. Koaliční strany totiž podporu Rusnoka striktně odmítají. Pecina prozradil, že nová vláda bude chtít stranám nabídnout záruku některých konkrétních zákonů, například podporu zákona o úřednících.

„Myslím, že zákon o úřednících je například norma, kterou budeme obhajovat všem klubům. Vím, že ČSSD má připravený nějaký komplexní pozměňovací návrh. Je to norma, která je momentálně vrcholně důležitá pro čerpání peněz z evropských fondů.“

"Problém Fischer a sponzoři nechme na něm a premiérovi"

O tom, zda bude vládní kabinet řešit rozpaky kolem financování kampaně ministra financí Jana Fischera, Pecina odmítl spekulovat. „Jestli pan Fischer má být ve vládě, nebo ne, to není otázka na mě. Musíte se ptát pana premiéra. Na vládě budeme zcela jistě diskutovat o tom, jaké máme priority tak, abychom dostali důvěru. Co se týká personálních otázek, o tom zcela jistě vláda nebude diskutovat. To je v kompetenci pana premiéra,“ dodal ministr Pecina.

Fischer dnes vyzval své sponzory kteří mu pomohli doplatit dluh za prezidentskou kampaň, ať doloží původ peněz. V opačném případě je hodlá vrátit. Chce tak utnout spekulace, že se dary pojí s jeho jmenováním, a je tak někomu zavázán. Politici se přesto shodují, že je nedůvěryhodný a má z vlády odejít.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod