Zeman zahájil stavbu hospice: „Přál bych tomuto hospici, aby byl naplněn láskou“

Červený Kostelec – Prezident Miloš Zeman se v doprovodu kardinála Dominika Duky zúčastnil zahájení stavby mobilního hospice v Červeném Kostelci na východě Čech. Oba poklepali na základní kámen a zdůraznili význam hospicového hnutí pro lidskou důstojnost a lidský život. Mobilní hospic se stane další součástí kosteleckého centra, které vzniklo v roce 1995 jako vůbec první zařízení svého druhu v Česku.

Stavba objektu by měla přijít na bezmála devět milionů korun a hotová by měla být do dvou až tří let. Peníze na stavbu chce hospic získat z dotačních titulů, grantů a od dárců. Služba mobilního hospice spočívá v tom, že odborný personál dochází přímo do domácností těžce nemocných a umírajících lidí. Ambulance poskytuje paliativní péči pro nemocné, kteří mohou být doma a léčba bolesti je u nich možná ambulantní formou.

„Otevíráte dálnici, jiné objekty, přestříháváte pásky, ale účel tohoto projektu je láska k lidem a soucit s lidmi. Přál bych tomuto hospici, aby byl naplněn láskou. Myslím si, že ti, kdo budou stavět tento budoucí dům, výrazným způsobem naplňují svůj život a přál bych jim hodně štěstí, hodně pohody a hodně osobních a lidských úspěchů,“ řekl Zeman na setkání. V závěru akce spolu s Dukou převzali také dárek v podobě několika knih zabývajících se hospicovou a paliativní péčí.

Samotný hospic, který je jediným zařízením svého druhu v hradeckém kraji, má 30 lůžek pro nemocné a dalších 14 pro jejich doprovod. Ročně hospic přijme kolem 400 pacientů, z nichž téměř tři čtvrtiny v zařízení zemřou a čtvrtina se vrátí domů. Za dobu své působnosti hospic poskytl služby 6 736 nemocným. Největší část pacientů tvoří lidé s velmi pokročilým stadiem onkologických onemocnění. Obvyklá délka pobytu nemocného v hospici činí asi 12 dní.

Duka zmínil odkaz matky Terezy nebo někdejšího papeže Jana Pavla II. „Oba byli velkými bojovníky za lidskou důstojnost. Zde v tomto hospici jde také o zápas o člověka, o lidskou důstojnost, protože člověk se nerodí sám o sobě, ale je součástí celé společnosti. To ale znamená, že i společnost si má být vědoma svých závazků vůči lidem,“ řekl kardinál.

Nyní v ČR funguje 16 hospiců, jde o lůžkové a mobilní hospice nebo ambulance, nachází se v nich 450 hospicových lůžek. Prezident s kardinálem mají odpoledne na programu také návštěvu Domova sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem.