Janouškovo zranění nemělo vliv na událost, tvrdí znalci

Praha – Zranění hlavy lobbisty Romana Janouška nemělo vliv na incident, kvůli kterému čelí obžalobě z pokusu o vraždu. U probíhajícího soudu to zaznělo z úst vypovídajících soudních znalců v oborech psychologie a psychiatrie. Janoušek se mimo jiné hájí tím, že v době incidentu prožíval těžké období, třeba i kvůli krevní sraženině na mozku, kterou mu museli později lékaři operací odstranit. Slyšení znalců probíhala bez účasti veřejnosti. Dopolední výslechy svědků klíčové události vnesly do jednání soudu spíše zmatek než ujasnění.

„Znalci se vyjádřili tak, že přestože hematom nalezen byl, tak přes jejich vyšetření mají pocit, že to nemělo vliv na jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti,“ uvedl po hodnocení znalců Janouškův advokát Vít Široký. Příčetnost podnikatele znalci zkoumali opakovaně kvůli operaci, kterou podstoupil v únoru letošního roku.

Posudek, který psychiatr a psycholog na Janouška zpracovávali, byl totiž vypracován předtím, než se o Janouškově zranění vědělo. Lékaři lobbistu operovali kvůli krevní sraženině na mozku, kterou měl v hlavě již delší dobu. Po propuštění měl na lebce přes 50 stehů, podle dřívějšího vyjádření Širokého byl v ohrožení života.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za zavřenými dvěřmi znalci vypovídali proto, že jejich projevy obsahovaly mnoho osobních údajů podléhajících lékařskému tajemství. Podle slov psychologa a drogového experta Ivana Doudy, který zná Janouška prý zhruba 18 let a mají vzájemný přátelský vztah, ho jeho klient oslovil kvůli psychologické pomoci před čtyřmi lety, od té doby se schází zhruba jednou týdně. Údajně tehdy trpěl poruchami spánku v souvislosti s pracovní zátěží. „Předpokládám, že nějaká antidepresiva bral,“ podotkl Douda.

Soud se prý psychologa ptal na Janouškovu osobnost či jeho závislosti. „Já můžu říct, že ho zařazuji mezi problémové pijáky tak jako 30 procent mužské populace,“ prohlásil Douda. Zdůraznil, že si nedokáže představit, že by Janoušek chtěl někoho úmyslně zranit.

Svědci se ve výpovědích rozcházeli

Ženu srazil lobbista Roman Janoušek levou přední částí vozu, uvedl při hlavním líčení jeden ze svědků Lubomír Havlíček, který incident sledoval zpovzdálí, když kouřil. Většina dosavadních výpovědí přitom popisovala sražení pravou přední částí vozu. Další svědek se zas rozchází ve výpovědi na policii a dnešní svědecké u soudu. Předseda senátu Tomáš Kubovec se netají rozčarováním z dopoledního vývoje.

Jednací síň soudu
Zdroj: ČT24

„Byla na úrovni řidiče, auto ji odstřelilo doleva,“ popsal svědek svou verzi soudu. Jeho kolega Martin Jelínek, který stál vedle něho, ale situaci viděl odlišně. Po nárazu se prý žena svezla po kapotě vozu a spadla přes pravé zrcátko vedle Janouškova vozu. „Dopadla obličejem na zem,“ podotkl muž.

Podle dalšího ze svědků, který se účastnil situace ve svém voze, ale Janoušek cizinku srazil pouze pravým zrcátkem. „Jiný kontakt tam nebyl,“ reagoval na dotaz soudce Tomáše Kubovce, zda se auto nestřetlo se ženou i jinou částí. Sama sražená přitom již v úterý vypověděla, že byla v době události na úrovni pravého předního světlometu auta. Víc si prý nepamatuje.

Po incidentu 23. března 2012 ve Vyskočilově ulici v Praze 4 policie naměřila Janouškovi přes dvě promile alkoholu. Předcházel mu náraz do jiného vozu, Janoušek ale nehodu nijak neřešil a pokračoval v jízdě. Když po chvíli zastavil na semaforech, jedenapadesátiletá řidička nabouraného vozu ho doběhla a postavila se před Janouškovo auto. Boucháním do kapoty se snažila přimět Janouška, aby vystoupil. Lobbista ale dvakrát s autem popojel proti ženě. Když ani poté cestu neuvolnila, Janoušek se podle žalobkyně v okamžiku rozsvícení zeleného světla na semaforech rozjel. Žena v tu chvíli byla v úrovni pravého předního světlometu Janouškova luxusního SUV značky Porsche.