Advokát Zavadil si za inzerát před prezidentskou volbou vysloužil kárnou žalobu

Praha - Česká advokátní komora podala kárnou žalobu na advokáta Vladimíra Zavadila, který si těsně před druhým kolem prezidentské volby zadal prostřednictvím mediální agentury v deníku Blesk inzerát proti Karlu Schwarzenbergovi. Právníkovi za to hrozí až vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

O podání kárné žaloby rozhodl nezávislý kontrolní orgán komory. „Kárný žalobce viní Vladimíra Zavadila z toho, že nedodržoval ustanovení zákona o advokacii a pravidla profesionální etiky, která mu ukládají povinnost všeobecně poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu,“ vysvětlila mluvčí komory Iva Chaloupková.

Kárný senát ČAK buď Zavadila zbaví kárného obvinění, nebo mu uloží některé z kárných opatření: napomenutí, veřejné napomenutí, pokutu až do výše stonásobku minimální mzdy, dočasný zákaz výkonu advokacie nebo - jako nejvyšší kárné opatření - vyškrtnutí ze seznamu advokátů. Pokud advokát nebude s rozhodnutím souhlasit, může se obrátit na odvolací kárný senát a následně případně správní žalobou na soud, doplnila mluvčí. Samotné kárné řízení by mělo začít na podzim. 

Iva Chaloupková, mluvčí advokátní komory:

„Pochybil samotným obsahem inzerátu i tím, že se vložil nevhodným způsobem do druhého kola prezidentských voleb. Více se k tomu bohužel vyjadřovat nemůžeme, protože kárné řízení jako takové samo o sobě není veřejné, veřejný je pouze jeho verdikt a základní informace o něm.“

Placka s Karlem Schwarzenbergem
Zdroj: ČT24

V deníku Blesk vydávaném společností Ringier Axel Springer CZ (RAS) vyšla krátce před druhým kolem volby celostránková inzerce proti Karlu Schwarzenbergovi se spornými sděleními o něm a bez uvedení zadavatele. Tým Karla Schwarzenberga reagoval trestním oznámením kvůli textu inzerátu.

Podle některých médií působil Zavadil před rokem 1989 jako důstojník StB, advokát to ale odmítl komentovat. Podle informací Ústavu pro studium totalitních režimů je u jména Vladimíra Zavadila uvedena funkce starší referent v 1. oddělení zastupitelských úřadů USA a Latinské Ameriky v II. správě SNB.

Telefonát mluvčí komory Ivy Chaloupkové (zdroj: ČT24)